UMUT-DER Başkanı Erşan: Hz. Mevlana hoşgörünün sembolüdür

Malatya Umut Eğitim Gönüllüleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (UMUT-DER) Başkanı Hatice Erşan, ?Hz Mevlana; her dinden, her dilden, her renkten insanı kucaklayan sevginin, barışın, hoşgörünün ve kardeşligin sembolüdür.? dedi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Aralık 2012 18:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Umut Eğitim Gönüllüleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından Mevlana Haftası ve Muharrem ayı nedeniyle ?Mevlana ve Aşure' isimli program düzenledi. Hanem Otel'de gerçekleştirilen programda konuşan Dernek Başkanı Hatice Erşan, Hz. Mevlana'nın, güzelliklerin kemale erdiği bir zat olduğunu söyledi. Mevlana'nın, insanlığa verdiği en büyük mesajın Allah aşkı, sevgi ve birliktelik olduğunun altını çizen Erşan, ?Gelmiş ve geçmiş tüm peygamberlerin temsili olmuştur. Hz Mevlana; her dinden, her dilden, her renkten insanı kucaklayan sevginin, barışın, hoşgörünün ve kardeşligin sembolüdür. Aşure ise paylaşmanın, birlikteliğin, dayanışmanın, sevginin ifadesi, bolluk ve bereketin simgesidir.? dedi.

Hazreti Mevlana'nın, yüzyıllardır, gecenin karanlığında yolları aydınlatan 'parlak bir ay' olduğunu belirten Erşan, bu aşk yolunda yürüyenlerin, dün olduğu gibi bugün de Yunus Emre'nin ifadesiyle, yaratılanı Yaratan'dan dolayı sevdiklerini ve yeryüzünde daima adaleti temsil ettiklerini vurguladı.

Binlerce hikmetin gizlendiği divan edebiyatı ve binlerce sırrın saklandığı halk edebiyatının, şiirlerin, şarkıların, manilerin, masalların yüzyıllardır hep bu gerçeği anlattığını kaydeden Erşan, şöyle devam etti: ''Hazreti Mevlana'nın kandilini uyandırdığı Mevlevi dergahları yüzyıllarca sadece bu topraklarda değil, Kudüs'ten Bosna'ya, Selanik'ten Trablus'a, Şam'dan Bağdat'a, Üsküp'ten Mostar'a büyük bir aşkla farklı kavimleri, farklı dilleri, farklı toplumları aynı ruh ve mana potasında eritmişlerdir. O Mevlevi dergahları, tıpkı Hacı Bektaş-ı Veli'nin kandilini tutuşturduğu Bektaşi dergahları gibi, tıpkı Ahi Evran'ın kurduğu Ahi teşkilatı gibi, tıpkı Nizamiye Medreseleri gibi sadece insanların ruhlarını terbiye ile kalmamış, aynı zamanda sanat, edebiyat ve musiki merkezi gibi yüzlerce yıl insanlığa hizmet etmişlerdir. Hazreti Mevlana, bütün eserlerinin özeti olarak -az önce de ifade edildi- 'hamdım, yandım, piştim' derken, bize aslında aşk yolunun reçetesini gösteriyor.?

Program konuğu eğitimci yazar Rüstem Çetinkaya da Hz. Mevlana ve Muharrem ayının önemine ilişkin konuşma yaptı. Program sonunda katılımcılara aşure ikram edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber