Adana Emniyet Müdürlüğü: Sorunları aktarmak meşru, polis geç davranmadı

Adana'da Kocavezir İş Merkezi esnafının Büyükşehir Belediye binasına yaptığı baskınla ilgili 7 özel güvenlik görevlisi ve 12 esnaf hakkında yasal işlem başlatıldığı bildirildi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Aralık 2012 14:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emniyet, polisin müdahaleye geç kaldığı yönündeki eleştirilere "Sorunlarını aktarmak, taleplerini yetkililere iletmek isteyen, meşru çözüm arayan vatandaşları muhatap almayan, dertlerini dinleyip sakinleştirmeyen, aksine gerilimi artırıcı yaklaşımları tercih eden bir yönetim anlayışını tahlil etmek yerine, demokrasi ve hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşmayan görevleri emniyet teşkilatından beklemek beyhude ve iyi niyetli olmayan bir davranıştır." diye cevap verdi.

Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, 21 Aralık 2012 günü saat 10.30 sıralarında, Kocavezir İş Merkezi bodrum katını su basması sorununun çözümlenmesi amacı ile belediye yetkilileriyle görüşmek için 30 - 40 kişilik bir esnaf grubunun Büyükşehir Belediyesi önüne geldiği belirtildi. Güvenlik Şubesi'nden yeteri kadar personelin öncelikle grubu sakinleştirdiğini ve fiili bir saldırıya yeltenmeleri durumunda buna müsaade edilmeyeceğini anlattıkları kaydedilen açıklamada, "Görevli polis ekiplerinin yaptığı müdahale ve müzakereler sonucunda tam da, esnaf grubunun ikna edildiği esnada, sayıları 10 kadar olduğu tespit edilen, Büyükşehir Belediyesi Özel Güvenlik personelinden birisinin binanın giriş kapısındaki esnaf grubuna yönelik copla müdahalesi ile bir anda arbede yaşanmış, olay kontrol dışına çıkarılmıştır. Esnaf grubuyla Belediye Özel Güvenlik görevlilerinin karşılıklı saldırıları esnasında iki grubun arasına girerek olayı yatıştırmaya çalışan polis memurlarımızdan birisi de yaralanmıştır." denildi.

Olaya müdahale eden ekiplere yardım amacı ile Asayiş ve Çevik Kuvvet ekiplerinin derhal durumu kontrol altına aldıkları belirtilerek olayların büyümemesi için süratle belediye binası ile esnaf grubu arasında bariyer oluşturulduğu hatırlatıldı. Söz konusu olaya geç müdahale edildiği yönündeki iddiaların gerçek dışı olduğunu belirten Emniyet açıklamasında şu görüşlere yer verildi: "Toplumsal olaylarda esas olan; kontrollü müdahale ve müzakereler ile fiili bir eylemin önüne geçilmesidir. Fiili bir durumun doğması halinde ise yapılması gereken olayın daha da büyümesini önleyecek tedbirlerle birlikte kalabalığın dağıtılmasını ve olayın bütün detaylarının kameralar ile kayıt altına alınmasını sağlamaktır. Toplumsal olaylarda gerilimin yüksek olduğu, olayların devam ettiği esnada kalabalık içerisinden gözaltı işleminin yapılması, grup mensuplarını daha da tahrik edeceğinden isabetli ve akılcı bir yöntem değildir. Doğru olan, olayların yatışmasını müteakip fotoğraf ve kamera kayıtları üzerinden gerekli tespitlerin yapılarak yetkili cumhuriyet savcısının talimatları doğrultusunda yasal işlemin yerine getirilmesidir. Nitekim söz konusu olayda da; durumun normale dönmesinin hemen akabinde yapılan görüntü incelemesi ve diğer tespitler doğrultusunda fiili saldırıya karışan gerek belediye özel güvenlik görevlileri gerekse de belediye önüne gelen esnaf içerisindeki bazı şahıslar tespit edilmiş ve haklarında yasal işlemler başlatılmıştır. Şu ana kadar saldırgan davranışları nedeniyle söz konusu esnaf grubundan 12 kişi, belediye özel güvenlik personelinden de 7 kişi hakkında yasal işlem yapılmıştır."

Demokratik hak arama biçimlerinin demokratik toplumların vazgeçilmezleri olduğu belirtilen açıklamada, şöyle denildi: "Yasal çerçevede kalındığı ölçüde ayrıca diğer vatandaşların özgürlük alanlarına müdahale edilmediği sürece herhangi bir kuruma yönelik demokratik talep ve tepkilere empati, diyalog ve uzlaşma kültürüyle yaklaşılması ve yasal şartları oluşmadan fiili müdahalede bulunulmaması, modern güvenlik hizmetinin gereklerindendir. Sorunlarını aktarmak, taleplerini yetkililere iletmek isteyen, meşru çözüm arayan vatandaşları muhatap almayan, dertlerini dinleyip sakinleştirmeyen, aksine gerilimi artırıcı yaklaşımları tercih eden bir yönetim anlayışını tahlil etmek yerine, demokrasi ve hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşmayan görevleri emniyet teşkilatından beklemek beyhude ve iyi niyetli olmayan bir davranıştır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber