Engelli gazilere kurmaylık yolu açıldı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Kasım 2005 12:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Savunma Bakanlığı(MSB), Gülhane Askeri Tıp Akademisi Profesörler Sağlık Kurulu'nun onay vermesi halinde, terörle mücadele sırasında "organ kaybı veya organ zaafiyetine uğrayan" subayların, kuvvet akedemileri sınavlarına girerek karargah kurmay subayı olabilmelerinin önünü açan yönetmelik değişikliği yaptı.

MSB'nin hazırladığı yönetmelik değişikliği taslağı Bakanlar Kurulu'ndan onaylanarak çıktı. Bugün yürürlüğe giren ve "Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği'nde" kısmi değişiklik yapan yönetmelikle, "Yurtdışına Gönderileceklerin Sağlık İşlemleri ile Kuvvet Harp Akademileri ve Askeri Hakimlik Sınavına Giriş ile İlgili İstisnai Hükümler" ortak hale getirildi. Buna göre; eğitim ve sürekli görev sebebi ile yurtdışına gönderilecek subay, astsubay ve askeri öğrenciler, gönderilmeden önce tam teşekküllü askeri hastane sağlık kurulunda muayene ettirilecek. Ancak terörle mücadele sırasında uzvunu kaybseden veya his kaybına yol açan durumlarla karşılaşan subaylara kurmaylık yolunu açan düzenleme de şöyle kaleme alındı:

ENGELLİ GAZİLERE DE KURMAYLIK YOLU

"Organ kaybı ve organ zafiyeti terörle mücadele esnasında olanlardan Kuvvet Harp Akademileri sınavına ya da Askeri Hakimlik sınavına başvuranlar ile sürekli görev için aday olarak seçilenler, Gülhane Askeri Tıp Akademisi Profesörler Sağlık Kuruluna sevk edilirler. Sevk yazısında görevlendirildikleri yerlerin özellikleri açıkça belirtilir. Sınıflandırma çizelgeleri dikkate alınmaksızın Gülhane Askeri Tıp Akademisi Profesörler Sağlık Kurulunca, bunlardan; Kuvvet Harp Akademisi sınavlarına başvuranlara 'Türk Silahlı Kuvvetlerinde Karargah Görevlerinde Kurmay Subay Olarak Çalışır/Çalışamaz', Askeri Hakimlik sınavına başvuranlara 'Askeri Hakim Sınıfına İlişkin Görevlerde Çalışır/Çalışamaz' şeklinde, diğerlerine ise söz konusu görevleri yapıp yapamayacakları konusunda rapor verilir."

SİVİL ÜNİVERSİTE MEZUNU SUBAY ADAYLARINA DA VÜCUT ÖLÇÜTÜ

TSK'ya dış kaynaktan alınacak subay ve astsubaylar ile sözleşmeli olarak alınacak subay ve astsubay adaylarında da istihdam edileceği sınıfın subay veya astsubaylarında aranan sağlık nitelikleri ile boy ve kilo oranlarına bakılacak.

TAARRUZ HELİKOPTERİNE SINIRLAMA

Öte yandan yine yapılan başka bir değişiklikle yapılan tetkuk ve muayeneler sonucunda "Hiçbir klinik belirti vermeyen taşıyıcı durumundaki hemoglobinopatiler bulunan" Kara Havacılık sınıfı uçucular taarruz helikopterlerinde uçamayacaklar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber