Bozdoğan'da alabalık izdihamı

Bozdoğan Kaymakamlığı ve Bozdoğan Belediyesi'nin katkıları ile düzenlenen 3. Alabalık Hasat Şenliği, renli görüntülere sahne oldu. Tonlarca balığın ikram edildiği şenlikte yoğun katılım nedeniyle izdiham yaşandı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Aralık 2012 11:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bozdoğan Kaymakamlığı ve Bozdoğan Belediyesi'nin geleceksel olarak düzenlenen 3. Alabalık Hasat Şenliği, Bozdoğan Belediye Meydanı'nda yapıdı. Etkinliğe Bozdoğan Kaymakamı Muhammet Yasin Kırcı, Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Bozdoğan Belediye Başkanı Salih Tümer Apaydın, ilçe protokolü ve binlerce vatandaş katıldı. Etkinlikte Bozdoğan İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile alabalık üreticilerinin ortak çalışması sonucunda ilk hasasın alınması nedeniyle binlerce alabalık, ekmekrası yapılarak vatandaşa ikram edildi. Tonlarca balığın ikram edildiği şenlikte yoğun katılım nedeniyle izdiham yaşandı.

3. Hasat Şenliği'nin açılışında konuşan Belediye Başkanı Tümer Apaydın, ?Gelişmiş ülkelerin sofralarından eksik etmediği balığı, üç tarafı denizle çevrili ülkemizde hala tüketimin istenilen düzeye çıkmaması düşündürücüdür. Deniz balıklarının kontrolsüz avlanması, balıklarımızın tür ve miktar açısından süratle azalmasına sebep olmaktadır. Bunu önlemenin en önemli ayağı kültür balıkçılığının geliştirilmesi, önünün açılması ve desteklenmesidir. Denizlerimizde yetiştirilen kültür balıklarının yanında iç sularımızda ve akarsularımızda üretilen alabalık ülkemizin önemli bir ihraç ürünü olmasının yanında, ucuz ve üretimi planlanabilir olması sebebiyle özel bir yere sahiptir. Ayrıca alabalığın işlenebilir olması onu daha da katma değer katarak sanayi ürünü haline getirmektedir. Günümüzde Avrupa'daki balık pazarının önemli payı ülkemiz sularında yetişen kültür balıklarına aittir. Bu başarı bize hem mutluluk hem de çalışma azmi vermektedir. Balığın insan sağlığı açısından öneminin zamanla daha iyi anlaşılmasıyla tüketimi de artmaktadır. Sulama ve enerjiye yönelik inşa edilen kemer baraj gölü, ekonomik önemini, kültür balıkçılığına açılmış olmasıyla daha da arttırmıştır. Ayrıca kendi doğal balıklarıyla da yöre halkının ekonomik vazgeçilmezidir. Alabalık; çiftlikleri ve işleme tesisi ile de önemli istihdam alanıdır. İlçemizde bulunan su ürünleri meslek yüksekokulunun ve devletin ilgili kurumlarının katkılarıyla, önümüzdeki yıllarda etkinlikleri daha uzun zamana yayarak daha bilimsel, daha görsel ve daha çekici hale getirmek istiyoruz. Bunun ilçemiz ve bölgemizin tanıtımında faydalı olacağına inanıyoruz. Bir farkındalık yaratmak istiyoruz? dedi.

Türkiye genelinde yaklaşık 68 bin ton alabalık üretimi mevcut olduğuna işaret eden Apaydın, ?Bozdoğan ilçemizde kurulu tesislerin yıllık alabalık üretim kapasitesi ülke üretiminin yaklaşık yüzde 7'si kadardır. İlçemizde 6 adedi karada Akçay kenarında ve 7 adedi Kemer Baraj gölünde olmak üzere 13 adet su ürünleri yetiştiricilik tesisi mevcut olup, yıllık toplam 5 bin 41 Ton alabalık üretim kapasitesine sahiptirler. İşletmelerde üretilen balıkların pazarlama ağırlığı ortalama 250-300 gram arasındadır. Yetiştirilen alabalıkların yaklaşık yüzde 80'i Avrupa Birliği üye ülkelerine işlenerek pazarlanırken, yüzde 20'si ise yurt içinde başta ilimiz olmak üzere Ankara, İzmir, İstanbul, Denizli toptan ve perakende şeklinde taze olarak pazarlanmaktadır. İnsan sağlığı ve beslenmesinde önemli bir yere sahip balıketi üretiminde büyük emek ve gayretleri olan üreticilerimizin bu mutlu günlerinde sektör ve devlet temsilcileri olarak hep beraber olmanın sevincini yaşıyoruz? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber