Cezalı memura disiplin affı göründü

Haber Giriş : 05 Kasım 2005 01:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara 5. İdare Mahkemesi, devlet memurlarına verilen disiplin cezalarına yargı yolunu açan bir karar verdi.

Bir matematik öğretmeninin açtığı iptal davasını karara bağlayan Ankara 5. İdare Mahkemesi, uyarı ve kınama gibi cezalara yargı yolunun kapalı olmasının insan hakları ve anayasaya aykırı olduğunu bildirdi.

Ankara 5. İdare Mahkemesi, devlet memurlarına verilen disiplin cezalarına yargı yolunu açan bir karar verdi. Bir matematik öğretmeninin açtığı iptal davasını karara bağlayan Ankara 5. İdare Mahkemesi, uyarı ve kınama gibi cezalara yargı yolunun kapalı olmasının insan hakları ve anayasaya aykırı olduğunu bildirdi.

Başvuruyu inceleyen İdare Mahkemesi, kınama cezasını iptal etti. Mahkeme, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre kınama cezasına yönelik itirazlara yargı yolunun kapalı olmasını ve itirazların sadece disiplin amirleri ve disiplin kurullarına yapılabilmesini adil yargılama hakkına aykırı buldu. Mahkemenin kararında, soruşturmayı açan ve cezayı veren makamın aynı olmasının, savunma hakkını engellediği belirtildi.

500 bin memuru ilgilendiriyor

Türkiye'de 1 milyon 800 bin civarında memur bulunuyor. Bu memurlardan yaklaşık 500 bini, kınama ya da uyarı cezasını almış durumda. İdari Mahkemesinin aldığı bu karar, kınama ya da uyarı cezası alanlara mahkeme yolu açacak. Bugüne kadar kınma ya da uyarı cazası alanlar, bu cezalara karşı herhangi bir hukuki mücadeleye giremiyordu. Ceza alan memurlar, disiplin affını bekliyorlardı. 657 sayılı devlet memurları kendilerine verilen kademe ilerleme ve aylıktan kesme cezalarına karşı idari mahkemesinde dava açabaliyorlardı ancak kınama ve uyarı cazalarına karşı sadece itiraz edebiliyorlardı. Türikye Kamu-Sen Avukatı İlhan Kara, kararın memurlar için çok önemli olduğunu söyledi. Kararın diğer davalar için emsal teşkil etmeyeceğine dikkat çeken Kara, ancak bu kararın bu yöndeki diğer tüm davaların açılması için gerekçe oluşturabileceğini söyledi. Kara, bu konudaki nihayi kararın Danıştay tarafından verileceğine dikkat çekerek, ''Kınama ve Uyarı cazası alan memurlar bu yönde dava açıp karar almaları durumunda Danıştay memurların leyhine bir karar verebilir. İdari mahkemelerin bu yönündeki kararları Danıştay'ı bu yönde bir ictihat almaya yöneltecektir.'' dedi.

Anayasa'ya aykırı

İdare Mahkemesi, Anayasanın 90. maddesine dayaranak kınama ve uyarma cezalarının yargı yolunun açılması gerektiğini belirtti. Anayasanın 90. maddesi şöyle, ''Türkiye Cumhuriyeti adına yabancı devletlerle ve milletlerarası kuruluşlarla yapılacak andlaşmaların onaylanması, Türkiye Büyük Millet Meclisinin onaylamayı bir kanunla uygun bulmasına bağlıdır ... Milletlerarası bir andlaşmaya dayanan uygulama andlaşmaları ile kanunun verdiği yetkiye dayanılarak yapılan ekonomik, ticarî, teknik veya idarî andlaşmaların Türkiye Büyük Millet Meclisince uygun bulunması zorunluğu yoktur; ancak, bu fıkraya göre yapılan ekonomik, ticarî veya özel kişilerin haklarını ilgilendiren andlaşmalar, yayımlanmadan yürürlüğe konulamaz.''

Yeni Şafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber