Yeni ilköğretim müfredatını öğretmenler denetleyecek

Haber Giriş : 05 Kasım 2005 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İl ve ilçe milli eğitim müdürlükleri öğretmenlerden oluşan çalışma gruplarıyla bu yıl ülke geneline yaygınlaştırılan yeni ilköğretim müfredatını denetleyecek.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın kendi hazırladığı müfredatı denetlenmesi için bütün illere talimat vermesi dikkat çekerken her il ve ilçede öğretmenlerden oluşan ?müfredatı takip ve değerlendirme çalışma grupları' oluşturulacak. Çalışma grupları tarafından sorumlu olunan il ve ilçedeki tüm ilköğretim okulları, ikinci yarıyıla kadar en az ikişer defa ziyaret edilecek ve müfredat hakkında yönetici, öğretmen, veli ve öğrencilerin görüşleri alınacak. Sonuçlar raporlar halinde bakanlığa bildirilecek. Bakanlık da gelen eleştirilere göre müfredatın eksik yönlerini düzeltecek.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in yayınladığı genelgeye göre, illerde ?en kısa sürede' il milli eğitim müdür yardımcısı ile ilçelerde ilçe milli eğitim müdürünün koordinatörlüğünde; 1 ilköğretim müfettişi başkanlığında 2 okul müdürü, 3 sınıf öğretmeni ve müfredatı değişen derslerden birer branş öğretmeninden oluşan ?müfredat uygulama takip ve değerlendirme çalışma grupları' oluşturulacak. ?Çalışma grubunun' yapacağı toplantılar için il ve ilçe milli eğitim müdürlüğü bünyesinde bürolar kurulacak. Çalışma gruplarının başkan ve üyeleri tarafından önceden planlanan tarihlerde, sorumlu olunan il ve ilçedeki tüm ilköğretim okulları ikinci yarıyıla kadar en az 2'şer defa ziyaret edilecek. Bu ziyaretlerde uygulama hakkında yönetici, öğretmen, veli ve öğrencilerin değerlendirmesi alınacak.

İl ve ilçe çalışma grupları 15 günde bir kendi grupları içerisinde toplanarak yapılan çalışmalar, müfredata yönelik olumlu görüş ve eleştirilerle ilgili raporlar hazırlayacak. Birinci dönemin sonuna doğru il genelinde toplantı düzenlenecek. Bu toplantıya her bir çalışma grubundan ilköğretim müfettişiyle birlikte bir müdür ve bir öğretmen katılarak 1. dönem il raporu oluşturulacak. İlin bu genel raporu ise değerlendirmeyi yapacak olan İlköğretim Genel Müdürlüğü'ne ulaştırılacak. Aynı şekilde iller 2. dönem raporu da hazırlayacak.

Bakan Hüseyin Çelik, 2005-2006 öğretim yılından itibaren ülke genelinde başlatılan bu uygulamanın olumlu yönlerinin yanında ?karşılaşılabilecek sıkıntıların tespit edilmesinin ve bakanlıkça değerlendirmeye alınmasının, programların gelecek yıllardaki uygulamasını daha da etkili ve verimli kılacağını' belirtti. Bakanlık, 50 yılı aşkın zamandır kullanıldığı ifade edilen ilköğretimin ilk beş sınıfındaki Türkçe, matematik, hayat bilgisi, sosyal bilgiler ile fen ve teknoloji derslerinin müfredatını değiştirmiş ve öğrencilerin çeşitli etkinlikler yaparak öğrenmesini temel alan bir sisteme geçmişti. Bu müfredat 2004-2005 öğretim yılında Ankara, Bolu, Diyarbakır, Hatay, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Samsun ve Van'da pilot olarak uygulamış, 2005-2006 öğretim yılında da ülke geneline yaygınlaştırılmıştı.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber