Eğitim-Sen Genel Başkanı Dinçer:YÖK kaldırılmalıdır

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Kasım 2005 19:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, ''Yıllardır üniversitelerimizin üzerinde Demokles'in kılıcı gibi sallanan YÖK kaldırılmalıdır'' dedi.

Eğitim-Sen Genel Başkanı Dinçer, yaptığı yazılı açıklamada, YÖK'ün üniversiteler üzerinde bir baskı aracı olarak kurulduğunu vurgulayarak,
"Üniversiteler zaman içinde bilim yuvaları olmaktan çıkarak ticarileşmiş ve sermaye için faaliyet gösteren kurumlar haline dönüştürülmüştür" şeklinde konuştu. YÖK ile birlikte üniversitelerin özgür, düşünen ve toplum için bilim üreten bilim insanlarından arındırılarak militarist anlayışının hakim olduğu kışlalar haline dönüştürüldüğünü ileri süren Dinçer, şunları dedi: ''Geçtiğimiz dönemde YÖK ile AK Parti arasında ortaya çıkan tartışmaların özünde ne bilimsel özgürlük ne de akademik özerklik vardır. Üniversiteler üzerinden yürütülen tartışmaların özünde, bir bütün olarak üniversitelere hakim olma anlayışı yer almaktadır. Bu tartışma nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın, üniversitelerimizin, üniversite çalışanlarının ve öğrencilerin zarar göreceği, özerk-bilimsel-demokratik üniversite anlayışının geri plana itileceği ortadadır."
Üniversitelerin siyasal iktidarların etki alanında olmaktan çıkarılması gerektiğini kaydeden Dinçer üniversitelerin, tüm kurumlardan, siyasi iktidardan ve sermayeden bağımsız olarak kendi kararlarını almalarının sağlanması gerektiğini belirtti.

Dinçer, YÖK ve siyasal iktidarın temsil ettiği anlayışlar üniversitelerden ellerini tamamen çekmesi gerektiğini vurgulayarak, "Özgür bilim ve sanat, demokratik-katılımcı yönetim ve özerk bilimsel üniversite anlayışının hayata geçirilmesi için gerekli adımlar atılmalıdır. Bunun için öncelikle yıllardır üniversitelerimizin üzerinde Demokles'in kılıcı gibi sallanan YÖK kaldırılmalıdır" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber