Kapısında silahla nöbet tuttum ama Rektör beni bile fişlemiş

Haber Giriş : 07 Kasım 2005 07:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde 9 yıl öğretim üyeliği yapan Doç. Dr. Şaban Şimşek, Rektör Aşkın'ın kasasından çıkan fişleme listelerini görünce şaşkına dönmüş. Şimşek, Rektör'e isyan ediyor: ?Seçilmesi için gece gündüz çalıştım. Makamına baskın oldu. Kapısında ruhsatlı silahımla nöbet tuttum. Beni de DYP'li diye fişlemiş.?

Doç. Dr. Şaban Şimşek, ihaleye fesat karıştırmaktan tutuklanan Rektör Yücel Aşkın'ın bir dönem en yakınındaki isimlerdendi. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde 9 yıl öğretim üyesi olarak çalıştı. Üniversitedeki görevinin ardından 2,5 yıl Milli Eğitim Bakanlığı'nda müsteşar yardımcılığı yaptı. Şu an bir hastanede göz doktoru ve klinik şefi. Geçen ay Rektör Aşkın tutuklandığında her vatandaş gibi gelişmeleri televizyondan takip ederken bir anda kendini tartışmaların içinde buldu. Rektör'ün kasasından çıkan ve 300 civarında öğretim üyesinin fişlendiği belgelerde Şaban Şimşek de yer alıyor ve adının karşısında ?DYP tandanslıdır' notu bulunuyordu. Haberi öğrendiğinde başından kaynar sular dökülen Şimşek, Rektör için yaptığı mücadeleyi hatırlayıp, ?Beni bile fişlemiş' diyerek iç geçiriyor. Doçent, yaşadıklarını şu sözlerle dile getiriyor: ?1999'daki rektörlük seçimlerinde Aşkın'ın kazanması için büyük gayret gösterdim. Arkadaşlarımla gece gündüz çalıştım. Hatta Rektör göreve başladığında bir olay sebebiyle kapısında ruhsatlı silahımızla nöbet tuttuk. ?Görevden alacağım' dediği genel sekreterin işe yerleştirdiği adamlar rektörlüğü basmıştı. O zaman onu biz koruduk.?

Şimşek'i en çok kızdıran, ?fişlenen kişiler içinde PKK sempatizanı ve Ermeni yandaşlarının bulunmaması' olmuş. ?Yoksa PKK ve Ermeni yandaşlığı bu anlayışa göre mubah bir şey midir?? diye soran Şimşek, fişlerde misyonerlik faaliyetlerinden söz edilmediğini hatırlatıyor ve ekliyor: ?Ermeni diasporasının özel ilgi gösterdiği Van'da hiç mi İslam dini dışında başka dinsel-mezhepsel faaliyet yok??

?Aslında bizler bu fişleme olayını hep duyuyorduk.? diyen Şimşek, özellikle rektörlük seçimleri sırasında insanların gruplara ayrıldığını, seçimlerden sonra da el yazılarından yola çıkılarak kimin kime oy verdiğinin araştırıldığını belirtti. Rektörlük konutundaki gizli kasalardan fişleme dosyaları çıktığı için olayın belgelendiğine vurgu yapan Şimşek, ?Arkadaşlardan öğrendiğime göre fişlerde beni tam kategorize edememişler. Ataklığımı ya da bazı arkadaş çevremi göz önünde bulundurarak eski ülkücü, dinden pek de uzak olmadığımı görerek Refahçı, şimdiki Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, o zamanlar DYP milletvekili ve yakın arkadaşım olduğu için DYP tandanslı diye yazmışlar.? dedi. Şimşek, savcılığa dilekçe ile başvurarak fişlerde kendisiyle ilgili ne yazıldığını soracağını, gelen cevaba göre de dava açacağını ifade etti.

Şimşek, rektörün üniversite çalışanlarını ?cemaat, tarikat veya siyasi partiler' gibi düşünce, fikir akımı ve inançla ilgili fişlediğini belirtti. Şimşek, fişlerde insana, topluma, devlete yönelik herhangi negatif bir unsurdan söz edilmemesine dikkat çekiyor. Fişlerde tek bir kişi için bile PKK yandaşlığından bahsedilmediğini vurgulayan Şimşek, ?Rektörün fişlediği insanlar arasında hiç PKK sempatizanı yok. Ömrünü bu ülkeye adamış bizler fişlenirken, vatanı bölmeye çalışan insanlar tertemiz addediliyor. Nasıl bir vatanseverliktir bu? Nasıl bir ulusalcılıktır bu? Hatta nasıl bir Atatürkçülüktür bu?? diye konuşuyor.

Aşkın sonradan değişti

Van rektörü tarafından ?DYP tandaslı' diye fişlenen Şimşek, Yücel Aşkın'ın rektör olmasında kendilerinin de rolü olduğunu açıkladı. Aşkın'ın, üniversitede önceleri sosyal demokrat fikirleri, hümanist ve özgürlükçü görüntüsüyle öne çıktığını belirten Şimşek, şöyle devam etti: ?Bizler bu ülkede yaşayan herkesi, hangi milliyetten olursa olsun, hangi dinden olursa olsun eşit vatandaşlar olarak görüyoruz. Yücel Aşkın sosyal demokrat fikirleri, hümanist, özgürlükçü görüntüsüyle tanındı. Köken itibarıyla başka bir milliyetten olduğu kulağımıza gelmişti. Dinle alakasının olmaması da bizler için bir handikap değildi. Onu ideolojileri aşmış, kendini aşmış bir insan olarak görmüş ve son zamanlarda ortaya çıkan ayıp durumlara düşmeyecek bir insan olarak tanımıştık. Aslında rektörlüğünün ilk döneminde son zamanlarda gösterdiği anlamsız davranışları pek göstermemişti. Ne olduysa ikinci dönem seçimleri sırasında oldu. Tıp fakültesinden bir aday çıkınca ve ağırlıklı olarak bu aday desteklenince olanlar oldu.?

Yücel Aşkın'ın başarılı olması için çok çalıştık

1999'daki ilk seçimlerde Aşkın'ın rektör seçilmesi için çalıştığını anlatan Şaban Şimşek, ?Arkadaşlarla birlikte Aşkın'ın seçilmesi için büyük gayret gösterdik. Göreve başlayacağı ilk günlerde eski genel sekreteri, görevden alma yazısını memurlara yazdıramamıştı. Seçimlerde ?İlk yapacağım iş genel sekreteri almak olacak.' demişti. Bunun üzerine genel sekreterin işe yerleştirdiği adamlar resmen rektörlüğü basmıştı. Biz de arkadaşlarla kapıda durup silahımızla rektörlüğü ve rektörü korumuştuk.? diyor.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber