Başkent Gaz'ın fiyatı artacak, Ankaralı ucuz gazdan olacak

ÖİB, Ankara'da akıllı sayaçların değiştirilmesi için EPDK'ya başvurdu. Karar onaylanırsa, Ankaralılar ucuz doğalgaz hakkını yitirecek

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 12 Ocak 2013 08:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Başkent Gaz'ın fiyatı artacak, Ankaralı ucuz gazdan olacak

Esin GEDİK

UZUN zamandır özelleştirilmek istenen ancak sürekli iptal ve erteleme yaşayan Başkent Gaz için bu kez Özelleştirme İdaresi ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) düğmeye bastı. 18 Ocak 2013'e ertelenen Başkent Gaz için, yatırımcıların önünü açacak bir düzenlemeye gidiliyor. Ön ödemeli sayaçların mekanik sayaçlarla değiştirilmesi gündemde. Başkent Gaz'ın en büyük handikapı Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin payı ve borçlarıydı. Özelleştirme İdaresi, şirketin tamamını özelleştirme kapsamına aldı ve belediyenin

BOTAŞ'a olan borcunu da özelleştirme parasıyla ödeyeceğini duyurdu. Bu düzenlemeye karşın ihaleye beklenen ilgi bir türlü olmadı. Çünkü yatırımcıları tedirgin eden durum konu ön ödemeli sayaçlar. Ankara'daki yaklaşık 1,3 milyon abonenin büyük bölümü ön ödemeli sayaç kullanıyor. Bu sayacı kullananlar, kullanacağı gazın parasını peşin ödüyor. Bu sistem sayesinde Ankaralılar zamlardan daha az etkileniyor. Örneğin geçen yıl ekim ayında doğal gaza zam yapılması bekleniyordu, Ankaralılar da zam öncesi yaklaşık 300 milyon dolarlık gaz aldılar. Böylece, aldıkları miktarı zamsız fiyatlarla kullanma şansı yakaladılar.

Karar çıkmazsa ihale olmaz

BAŞKENT Gaz ihalesine katılmaya hazırlanan bir şirketin yöneticisi 'Elimizdeki veriler net değil, kaç abonenin ne kadar gaz aldığını bilmiyoruz. İsteyen bir aylık kullanımını da alabilir, 5 yıllık da alabilir. Bu durum biz yatırımcılar açısından handikap, ne kadar gazı günlük fiyatlardan daha ucuza kullandıracağımızı bilemiyoruz. Bu sayaçlar dağıtım şirketinin aleyhine, karını düşürüyor hatta zarar etmesine bile yol açabilir' diyor.

80 BİN SAYAÇ ALINDI

SAYAÇLARIN değiştirilmesi daha önce de gündeme gelmiş hatta 2010 yılında Başkent Gaz, mekanik sayaç ihalesine de çıkmıştı. Ekonomik olarak ömrünü doldurmuş ön ödemeli sayaçları mekanik sayaçlarla değiştirmeye hazırlanan şirket, 80 bin mekanik sayaç almıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber