Van'da 500 bin dolar değerindeki cihazlar çürümeye terk edildi

Haber Giriş : 12 Kasım 2005 07:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Rektör Aşkın'ın fişlediği öğretim üyelerinden Doç.Dr. Şaban Şimşek, üniversiteye alınan 500 bin dolar değerindeki cihazların çürümeye terkededildiğini söyledi

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Yücel Aşkın'ın fişlediği öğretim üyeleri arasında yer alan Milli Eğitim Bakanlığı eski Müsteşar Yardımcısı Doç.Dr. Şaban Şimşek, Aşkın'ın tutuklanmasına ve hakkında dava açılmasına yol açan ihaleyi Yeni Şafak'a anlattı.

İhale tarihinde YYÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Göz Klinik Şefi olan Şimşek, ihaleyle ilgili iddiaların mahkemeye intikal ettiğini hatırlatırken, "Bugün akademisyen olarak tartışmamız gereken şey bu ihaleyle bilime ve hizmete vurulan darbedir" diye konuştu.

Eğitim-öğretim aksadı

Şimşek, YYÜ'de öğretim elemanı ve idareci olarak çalıştığı 10 yıl boyunca Rektör Aşkın'ın keyfi uygulamalarına iki cihaz alımını örnek verdi. Şimşek, Göz Kliniği'nin ihtiyacı olan Fakoemülsifikasyon cihazının dış kredi bahanesiyle alınmadığını, Excimer Laser cihazının ise satın alındıktan sonra çürümeye terkedildiğini bildirdi. Şimşek şunları söyledi: "Bu cihazın alınamaması sonucu, ameliyatlar eski teknikle yapılmak zorunda kalındı. Hastalar bir şekilde mağdur edilmiş oldu. Asistanlar bu tekniği öğrenemedi. Ve uzmanlık eğitimi alan o dönemdeki bazı asistanlar ihtisaslarını belli ölçüde eksik olarak tamamlamış oldular." Şimşek'in YYÜ'de tanık olduğu ikinci olay ise üniversitenin parasının nasıl çöpe gittiğini ortaya koydu. Kırma kusurları ameliyatlarında (gözlüğü atmak için) kullanılan Excimer Laser cihazının mahkeme konusu olan ihale çerçevesinde satın alındığını belirten Şimşek, "500 bin dolarlık cihaz 'Mikro keratom' denilen 30-40 bin dolar değerindeki ilintili bir parçası bulunmadığı için 3 yıl boyunca kullanılamadı" diye konuştu. İhale kabul komisyonu kurulmadığı için cihazın 'kesin ya da geçici' kabulunun yapılamadığını anlatan Şimşek, "Bu milletin 500 bin doları büyük ölçüde heba olup gitmiştir" dedi.

Rektörü övene ödül eleştirene ceza verildi

Tutuklu Rektör Aşkın'ı "yetkileri olmadığı" halde öven öğretim üyeleri hakkında hiçbir işlem yapılmazken, Aşkın'ı eleştiren Eğitim-Bir-Sen Sendikası Van Şube Başkanı ile Tabipler Odası Başkanı'na kınama cezası verildi. Eğitim-Sen Temsilcisi Kadir Oğuzdeğer ile Ali İhsan Dural ve Eğitim-Bir-Sendikası Van Şube Başkanı Davut Okçu, soruşturmaya uğradı.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber