Çelik, ihaleye ilişkin vekil sorusunu cevapladı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Kasım 2005 12:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, ders kitapları ihalesine katılan isteklilerinin hangi saikle teklif hazırladıklarını bilmenin mümkün olmadığını ifade ederek, "yapılan her ihale, yapıldığı tarihteki piyasa şartlarına göre oluşmaktadır" dedi.

Çelik, CHP Denizli Milletvekili Mustafa Gazalcı'nın, ders kitapları ihalesiyle ilgili yazılı soru önergesine verdiği cevapta, 2003-2004 eğitim-öğretim yılında "forma birim fiyatı" esas alınarak ihaleye çıkıldığını, 2004-2005 eğitim-öğretim yılında esas ihalenin "ders kitabı" esas alınarak yapıldığını bildirdi.

Bu yıl da "ders kitabı" esas alınarak ihaleye çıkıldığını anlatan Çelik, ihalelere katılım ve rekabeti en üst düzeyde sağlamak için "kısmi teklif" verilebilmesi, küçük yayıncıların bir araya gelerek ihaleye katılabilmeleri için aynı iş kalemine, birden fazla kitap teklif edebilmelerine imkan sağlandığını kaydetti.

İhalelerde kanunun öngördüğü şartlar dışında ilave şart veya belge istenmediğini, isteklilere yüzde 30 avans verilebileceğinin ihale dokümanında yer aldığını hatırlatan Çelik, "Diğer taraftan Kamu İhale Kanunu'nda 'emsal fiyat' adı altında bir kavram bulunmadığı gibi Bakanlığımız tarafından yapılan ihalelerde yaklaşık maliyet dışında herhangi bir fiyatla karşılaştırma yapılmamaktadır. Nitekim 'kısmi teklif' öngörülen ihalelerde her iş kalemi ayrı ayrı değerlendirilmektedir. Bir başka ifadeyle her iş kaleminin ihalesi ayrı ayrı yapılmaktadır" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber