Maliye'nin yeniden değerleme cinliği

Haber Giriş : 16 Kasım 2005 07:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı, 2006 yılında tahsil edilecek motorlu taşıtlar ve benzeri bir çok verginin de artırılmasında esas alınacak olan 2005 yılı yeniden değerleme oranını, yeni fiyat endeksi yerine, daha yüksek olan eski fiyat endeksine göre açıklamaya hazırlanıyor.

Maliye Bakanlığı, Vergi Usul Yasası'nın yeniden değerleme oranıyla ilgili mükerrer 298'inci maddesindeki ?Yeniden değerleme oranı, eski fiyat endeksindeki (TEFE) ekim sonu itibariyle yüzde 9.8 olan yıllık ortalama artışı yeniden değerleme oranı olarak ilan edecek.

Hürriyet

Maliye yeniden değerleme oranını eski endekse göre açıklarsa, 2006'da Taşıt Vergisi ve harçlar % 8.16 yerine en az % 9.8 artacak.

Maliye Bakanlığı, yeniden değerleme oranını yeni fiyat endeksi yerine, daha yüksek olan eski fiyat endeksine göre açıklamaya hazırlanıyor. Bu durumda, 2006 yılında uygulanacak Motorlu Taşıt Vergisi ve pek çok harcın artış oranı, yüzde 8.16 yerine en az yüzde 9.8 olacak.

Edinilen bilgiye göre Maliye; Vergi Usul Yasası'nın yeniden değerleme oranıyla ilgili mükerrer 298. maddesindeki "Yeniden değerleme oranı, yeniden değerleme yapılacak yılın Ekim ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre Devlet İstatistik Enstitüsü'nün Toptan Eşya Fiyatları Endeksi'nde (TEFE) meydana gelen ortalama fiyat artış oranıdır" hükmü nedeniyle, eski fiyat endeksi olan TEFE'deki Ekim sonu itibariyle yüzde 9.8 olan yıllık ortalama artışı, yeniden değerleme oranı olarak ilan etmeyi planlıyor.

TEFE, ÜFE OLDU AMA...

DİE'nin bu yılbaşından itibaren TEFE'nin yerine ismini Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) olarak değiştirip açıklamaya başladığı toptan fiyatlardaki yıllık ortalama yüzde 8.16 olan artış ise dikkate alınmayacak. Bakanlığın bu amaçla hazırladığı tebliğ, yasa gereği bugünlerde Resmi Gazete'de yayımlanacak. Yeniden değerleme oranının yeni fiyat endeksi olan ÜFE yerine eski fiyat endeksi esas alınarak belirlenmesi, 2006 yılında uygulanacak birçok vergi ve harca daha yüksek oranda zam yapılmasının yolunu açıyor. Buna göre; eğer Bakanlar Kurulu aksine bir karar almaz ise maktu olarak uygulanan yargı, noter, tapu ve kadastro, pasaport, vize, trafik, ruhsatname ve benzeri harçlar yılbaşında yüzde 9.8 artacak. Motorlu Taşıtlar Vergisi tutarları da yine Bakanlar Kurulu tarafından daha yüksek oranda artırılmaz ise yüzde 9.8'lik yeniden değerleme oranı kadar zamlanacak.

Takvim

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber