Güler: Ceyhan Rotterdam gibi enerji üssü olacak

Haber Giriş : 17 Kasım 2005 12:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enerji Bakanı, Mavi Akım'la birlikte kuzey ve güneyden gelecek hatlarla Ceyhan'ın Rotterdam Limanı'na benzeyeceğini söyledi

Eenerji Bakanı Hümi Güler, Ceyhan Limanı'nın Türkiye'nin kuzeyinden gelecek gaz ve petrol ile güneyinden gelecek gaz hatlarının buluşma noktası olacağını söyledi ve ekledi: "Rotterdam gibi bir enerji üssü haline getireceğiz."

Bakanlığının 2006 bütçesinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda sunulması sırasında konuşan Güler, bugün Samsun'da yapılacak törenle açılacak Mavi Akım Doğalgaz Boru Hattı'nın da bir başka projeyle Ceyhan'a bağlanacağını ve Ceyhan'ın öneminin giderek artmakta olduğunu belirtti.

Bakan Güler, Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattına pompalanmaya başlanan petrolün Pazartesi gününe kadar sınırı geçerek Türkiye'ye ulaşmasının ve bundan 90 gün sonra da Ceyhan'da gemi yüklemelerine başlanmasının hedeflendiğini belirtti. Güler, Mısır doğalgazının da Ürdün-Suriye-Kilis üzerinden Ceyhan'a, oradan da Avrupa'ya ulaştırılacağını ve bunların sonucunda da Ceyhan'ın bölgesel bir enerji üssü olacağını kaydederek, "Ceyhan bendi" oluşacağını söyledi.

Keşke daha az doğalgazımız olsaydı

Hilmi Güler, BOTAŞ'ın geçmişle değil artık kendisiyle yarıştığını belirtirken, "Elimizde fazla doğalgaz var, keşke bu kadar fazla doğalgazımız olmasaydı. Keşke bu kadar anlaşma yapılmasaydı geçmişte, keşke elektriğe ağırlık verip onunla ışımaydık. Ama biz bu doğalgazı çevreyi kirletmeden şehirleri ısıtmakta kullanmak istiyoruz" diye konuştu.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber