Vergi daireleri banka şubesi gibi çalışacak

Haber Giriş : 22 Kasım 2005 08:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vergi gelirlerinin artırılmasına yönelik yeni politikalar geliştirme ve ödemede yaşanan sıkıntıların önüne geçilmesi amacıyla kurulan Gelir İdaresi, tahsilatı artırmak amacıyla her geçen gün yeni bir uygulamaya imza atıyor. İlk olarak dairelerde atıl durumdaki personeli denetime çıkaran idare, mükellefi vergi ödemeleri konusunda uyarmak için telefon açma uygulamasının ardından şimdi de vergi dairelerini yeniden düzenleme kararı aldı. Buna göre vergi dairelerinin giriş katı banka şubelerinde olduğu gibi sadece mükellef hizmetine ayrılacak. Mükellef, dairenin girişine konulacak Q-matikten hangi işlemi yapmak istiyorsa ona göre sıra numarası alacak. Vergi dairelerinin üst katları ise yine bankalardaki gibi sorunların çözüldüğü ve uzun süren işlemlerin yapıldığı yerler halini alacak.

Gelir İdaresi bu doğrultuda elemanlarına halkla ilişkiler ve yöneticilik dersleri veriyor. Yeniliğin ilk adımı olarak gelecek aydan itibaren vergi dairelerinin tabelaları değiştiriliyor. Sade tabelaların yerini bankalarda olduğu gibi ışıklı ve renkli tabelalar alacak. ?Mükellef'ten ?müşteri' anlayışına geçen Gelir İdaresi, vergi dairelerini ?asıl fonksiyonu'nu yapar hale getirmek için yeni uygulamalara yöneldi. İdare, vergi ödemesini kolaylaştırmak için daha önce beyannamelerin internetten doldurulması, ödemelerin bankalar aracılığıyla gerçekleştirilmesi imkanı getirmişti. ?Vergi dairelerinin banka şubeleri gibi hizmet vermesi' uygulamasıyla da vergi ödemelerinin özendirilmesi amaçlanıyor. Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı'na getirilen Cemal Boyalı, uygulamayı ?Daha çok hizmet odaklı bir örgüt modeli geliştirmeye çalışıyoruz.? sözleriyle özetliyor. Vergi dairelerindeki bankacılık uygulamalarının tabela değişiminden başlayacağını belirten Boyalı, "Vergi dairelerinin vatandaşa sıcak gelmesi için soğuk kamu tabelalarının yerini sıcak ve renkli ışıklı tabelaları alacak." diyor. Giriş katlarında sadece banka şubelerinde olduğu gibi mükellef hizmeti vereceklerini vurgulayan Boyalı, diğer katların ise işin mutfağı olacağını kaydediyor. Cemal Boyalı, mükellefi memnun etmek ve daha çok vergi toplamak için teknolojinin tüm imkanlarını kullanacaklarını ifade ederek, uygulamaya geçirecekleri düzenlemelerle hiçbir mükellefin bakanlığa gitmesine gerek kalmayacağını dile getiriyor. Vergi Dairesi Başkanlığı sisteminin kurulmasının mükellef odaklı hizmetin en önemli unsurlarından biri olduğuna dikkat çeken Boyalı'ya göre artık davul birisinin, tokmak başkasının boynunda değil. Boyalı, Türkiye'deki ilk defa mükellef hakları bildirgesini yayınlandıklarını, artık vergiciliğin eskisi gibi yapılamayacağını ifade ediyor. Klasik vergicilik anlayışında mükellef odaklı bir yapının bulunmadığına dikkat çeken Boyalı, bu değişimin zaman aldığını belirtiyor. Özellikle çalışanların konuyla ilgili bakış açılarının değişmesi gerektiğini dile getiren Boyalı, bu konuda personeli mevzuat, davranış ve halkla ilişkiler konusunda eğitime tabi tuttuklarını aktarıyor. Yaptıkları eğitim çalışmalarının ardından mükellefe kötü davranan personel kalmayacağını vurgulayan Boyalı, sorun değil çözüm odaklı çalışacaklarını aktarıyor. Söz konusu değişimin kendisinden başladığını ifade eden Boyalı, "Ankara Vergi Dairesi başkanı olarak şoförümden sekreterime, memurumdan müfettişime kadar onlara değişen koşullarla ilgili bilgiler veriyorum." diye konuşuyor.

Maliyeciyi gören artık korkmayacak

Ankara Vergi Dairesi Başkanı Cemal Boyalı, defterdarların önceden vergi toplamakla birlikte milli emlak, saymanlık ve muhasebat ile ilgili işlerle de uğraştığına dikkat çekiyor. Boyalı, yeni yapı ile birlikte vergiyle ilgili çalışmaların tek çatı altında toplandığını belirterek, bu sayede kayıtdışı ile mücadelenin daha etkin sürdürüleceğini kaydediyor. Sistem üzerinde 3 yıldır çalıştıklarını kaydeden Boyalı, işletmesine vergi memuru gelen birisinin evrakları tamamsa eskiden olduğu gibi çekinmemesi gerektiğini belirtiyor.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber