Yüksek faizle konut kredisi alanlar düşük faize geçebiliyor

Haber Giriş : 26 Kasım 2005 07:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Müthiş rekabet faizi 1.05'e düşürdü

Gayrimenkul sektöründe yaşanan patlama ve mortgage sisteminin kısa bir süre sonra yürürlüğe girecek olması konut kredilerinde bankaların inanılmaz bir yarışın içine sürükledi. Bir yıl önce yüzde 2.50 seviyelerinde olan konut kredisi faiz oranları bugün için 1.05 oranına düştü. Mortgage sisteminin sağladığı en büyük avantajlar arasında yer alan uzun vadeli ödeme planı da bankalar tarafından devreye sokularak vade süresi 30 yıla kadar çıkarıldı. HSBC'nin önceki gün faiz oranını 1.14'e, vade süresini 30 yıla çıkartmasının ardından dün de BankEuropa önemli bir rekora imza atarak oranı aylık yüzde 1.05'e düşürdü. 31 Aralık tarihine kadar sürecek kampanya kapsamında BankEuropa müşterilerine 15 yıla kadar ödeme imkanı sağladı. Böylece BankEuropa yüzde 1 oranına en çok yaklaşan banka oldu. Bank Europa, euro cinsinden konut kredilerinde yüzde 0.49, dolara da yüzde 0.59 ile piyasanın en düşük oranlarını uygulamaya başladı. Buna göre BankEuropa'dan 100 bin YTL konut kredisi alan bir müşteri 10 yıl için aylık bin 506 YTL, 15 yıl için aylık bin 280 YTL ödeme yapacak.

VADEDE REKOR HSBC'DEN

HSBC önceki gün konut kredilerinde vadeyi

30 yıla uzatırken, faiz oranlarını da 1 aydan 360

aya kadar olan tüm vadelerde yüzde 1.19'dan yüzde 1.14'e çekmişti. HSBC Bank'tan yapılan açıklamaya göre, banka, yarından geçerli olmak üzere konut kredisi vade seçeneğini 240 aydan 360 aya yükseltti. HSBC Bank Genel Müdür Yardımcısı Demet Cimilli, konut kredilerinde vadeyi 30 yıla kadar çıkarırken, yüzde 1.14 gibi rekabetçi bir oran belirlediklerini kaydetti. Demet Cimilli, müşterilerin ihtiyaçlarına yönelik, özel çözümleri en etkin şekilde sunmaya devam edeceklerini ifade etti.

YÜKSEK FAİZDEN ALANA DA ŞANS

Bankalardan yüksek faizle konut kredisi alan tüketiciler de, düşen faiz oranlarından kredilerini yeniliyor. Birkaç ay öncesine kadar yüzde 1.50'lerden konut kredisi kullanan müşteriler, faiz oranını indiren bankalara giderek aldıkları tutar kadar kredi çekiyor, böylece diğer bankaya olan borçlarını daha düşük faiz oranıyla kapatma yöntemini kullanıyor. Faiz yarışının ardından yüzde 1 sınırına kadar yaklaşan faiz oranları, ev hayali kuran yüz binlerce kişiye kira öder gibi ev sahibi olma imkanları tanıyor.

Benim için de sürpriz

YAPI Kredi Koray Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Genel Müdürü Hakan Kodal, konut kredisinde faiz oranının yüzde 1.05 oranına bu kadar kısa sürede düşmesine şaşırdığını belirtti. Bankaların pazardan pay kapma açısından büyük bir rekabet içine girdiği için agresif davrandığını kaydeden Kodal, şu an için bu oranın yüzde 1'in altına düşmesini beklemediklerini söyledi. Geçtiğimiz hafta yapılan Konut Finansmanı Konferansı'na bankaların büyük ilgi göstermesiyle böyle bir yaklaşımın ipucunu aldıklarını ifade eden Kodal, ?Orada yaptığımız tahminlerde faizlerin yüzde 0.80-1.00 aralığına düşmesi için daha zaman olduğunu görüşüne varmıştık. Bu kadar kısa sürede 1.05 oranına düşeceğini beklemiyordum. Benim için de sürpriz oldu. 1.05 erken atılmış bir adım ancak piyasayı olumlu etkileyecektir. Pazarın önünü açacaktır. 3 ay içinde gelebileceğimiz seviyeye geldik. Şunu da unutmamak gerekir. 1.15 ile 1.05 arasında büyük fark yok. Bu durumda piyasada radikal değişiklikler beklemek yanlış olur? dedi.

Yüzde 300 arttı

DÜŞEN faiz oranlarıyla birlikte tüketicilerin kullandığı konut kredisi miktarında çok büyük artış gözlendi. Merkez Bankası verilerine göre, 18 Kasım itibarıyla

10 milyar 562.3 milyon YTL tutarında konut kredisi kullanıldı. 2004 yılı verilerine göre bu rakam 2 milyar 641.2 milyon seviyesindeydi. Böylece aynı dönem içinde tüketici kredileri içinde konut kredisinin kullanım oranı yüzde 299.9 oranında artarak büyük bir rekor kırmış oldu. Tüketici kredileri de geçen yıl sonuna göre iki kat artarak 13 milyar YTL'den 26 milyar YTL'ye çıktı. İhtiyaç kredileri içinde konut kredileri yüzde 30'luk pay ile yüzde 16'lık taşıt kredilerinin de önünde yer alıyor.

?Gidilecek yol var'

BANKEUROPA İcra Kurulu Başkanı Cüneyt Genç, konut kredilerinde Türkiye'nin alacağı çok yol bulunduğunu belirtirken, ?Konut kredileri bizde milli gelirin yüzde 2.5'ları seviyesinde, AB'de ise yüzde 35'lerde'' diye konuştu. Şu anda konut kredisinde vadeler 20-25 yıl dense bile kimsenin TL bazında 7-8 yıldan uzun vadeli kredi almadığını vurgulayan Genç, ?Mortgage Yasa'sı çıkarsa, bunun değişken faize yönelik düzenlemeleriyle hem bankalar hem de tüketiciler korunacak. İşte o zaman 20-25 yıl cazip olacak. Gelecek yıl aylık yüzde 1'in altının mutlaka görülecek? dedi.

Akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber