İstanbul Büyükşehir Belediyesinin "işsizlere istihdam havuzundan iş bulma" projesi 2004 yılında hayata geçiyor.

Haber Giriş : 23 Kasım 2003 06:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin "işsizlere istihdam havuzundan iş bulma" projesi 2004 yılında hayata geçiyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kentte sayıları 1 milyona yaklaşan işsizler için harekete geçti. Bunun için de Arjantin'de 2 milyon kişiye istihdam sağlayan proje model seçildi

İstanbul'daki işsizlik probleminin çözümü için harekete geçen İstanbul Büyükşehir Belediye'sinin "işsizlere istihdam havuzundan iş bulma" projesi 2004 yılında hayata geçiyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna'nın daveti üzerine uluslararası think-tank kuruluşu Center for Full Employment and Price Stability (CFEPS) ve Siyasi, Ekonomik, Sosyal Araştırmalar ve Strateji Geliştirme Merkezi (SESAR), proje çalışmalarına başladı bile.

BİRÇOK ÜLKEDE UYGULANDI
Kuruluşlar önce İstanbul'daki işsizlik sorununun gerçek boyutunu belirlerken, ulusal politikalar ve Türkiye ekonomisinin yapısının işsizliğe olan etkilerini de değerlendirecek. Çalışmanın ikinci etabında ise İstanbul'da "hane lideri istihdam programı" ve programın finansman modeli ele alınacak. Türkiye ve İstanbul'un gerçekleri ile gereksinimlerinden yola çıkılarak belirlenecek model, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından, "dünya çapında bir yerel istihdam projesi" olarak uygulamaya konulacak.

Projenin ilk ayağı 28 Şubat'ta tamamlanacak ve ekonomi ve finans çevrelerinin katılımı ile "Tam İstihdama Geçiş" konulu geniş çaplı bir platform düzenlenerek, projenin sonuçları, uygulanabilirliği ve uygulama adımları tartışılacak. Tam İstihdam Projesi bugüne kadar Arjantin, Çin, Hong Kong, Bulgaristan ve Meksika gibi ülkelerde çeşitli seviyelerde uygulanmış bir çalışma.

ARJANTİN'DE BAŞARILI OLDU
Yaklaşık 10 yıldır çeşitli ülkelerin istihdam politikaları konusunda çalışmalar yürüten ve özellikle Arjantin'de bu programla 2 milyon kişiye iş olanağı sağlayan CFEPS, tam iş güvencesi ile aynı anda ekonomide sağlam bir istikrarlı yapının sağlanabileceğini vaad eden özgün çözümler üretiyor. CFEPS'in, Türkiye'deki stratejik ortağı olan SESAR da, Türkiye'nin sosyo-ekonomik, sosyo-politik ve jeopolitik süreçlerini, geliştirdiği özgün sistem ve metodlarla ölçümleyerek, analiz ediyor. CFEPS ve SESAR, ön değerlendirmelerde resmi işsizlik rakamlarının İstanbul'daki sorunun gerçek boyutlarını yansıtmadığını vurgulayarak, potansiyel çalışabilecek nüfusun gerçekçi biçimde belirlenerek, doğru istihdam politikalarıyla ekonomiye kazandırılabilecekleri görüşünü savunuyor.

Program çerçevesinde yaratılacak işçi havuzlarındaki işçilerin yerleştirilecekleri işler proje sonunda belirlenecek. Ancak bu işler hiçbir şekilde özel sektörün de üzerinde faaliyet gösterdiği iş alanları olmayacak. Çünkü program özel sektörle rekabet etmeyi değil, bu işler sayesinde toplumsal yaşam standardının yükseltilmesini sağlamayı hedefliyor. Uzmanlar, bu programın bütçe harcamalarında patlamaya neden olmayacağını şöyle anlatıyor

"Baz maaşın miktarının birikim yapılacak sınırın altında olması, enflasyonist bir baskıya da neden olmayacak. Bu programda sadece çalışmaya hazır ve istekli kişiler baz bir emek bedeli karşılığında işe alınacakları için özel sektörde ücretler üzerinde bir baskı yaratmayacak ve enflasyona neden olmayacak. Gelişen özel sektör, yaratılan işçi havuzlarından işçi almaya başlayarak programın üzerindeki ücret yükünü azaltacak."

SESAR ve CFEPS nedir?
SESAR, 1993 yılından beri siyasi ve ekonomik danışmanlık hizmetleri sunan bir araştırma şirketi. Özellikle siyasi partilerle ve kamuoyu anketleri alanında yaptığı çalışmaları son yıllarda genişleterek daha geniş bir yelpazede hizmet vermeye başladı. CFEPS de, Arjantin'den Çin'e kadar birçok ülkenin hükümetlerine, alternatif bakış açıları getirmek ve ekonomide hem istihdamı arttırıcı hem de istihdam üzerinden ekonomiyi dengeleyici mekanizmaları oluşturan ekonomi modelini uygulamak üzere çalışmalarda bulunan, bir ekonomik think-tank kuruluşu.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber