Sözleşmeli Uzman, Pratisyen ve Diş Tabibi İle Eczacı Olarak Atanacakların Dikkatine

Haber Giriş : 23 Kasım 2003 14:38, Son Güncelleme : 02 Haziran 2018 14:58
Sözleşmeli Uzman, Pratisyen ve Diş Tabibi İle Eczacı Olarak Atanacakların Dikkatine

Sözleşmeli Uzman, Pratisyen ve Diş Tabibi İle Eczacı Olarak Atanacakların Dikkatine

Sorularınız için lütfen [email protected] mailini kullanınız.

SİTEMİZE GELEN SORULAR VE CEVAPLAR

SORU- 1- Daha önce memur olmayanlar sözleşmeli olarak atandıktan sonra normal kadrolu atamalar yapılırsa bu atamalara başvurabilecekler mi? Sözleşmeli olarak atanan ancak göreve başlamayanların durumu ne olacak. Eski uygulamalarda olduğu gibi istifa etmiş olarak mı değerlendirilecekler? Göreve başlayıp bir iki ay sonra istifa edenler(sözleşmesini fes edenler) normal memur atamasına başvurabilecek mi?

CEVAP-1-
Bu konuya ilişkin olarak Sözleşmeli Sağlık Personeli Atama ve Nakil Yönetmeliğinde iki hüküm bulunmaktadır. Bunlar şu şekildedir:
"Madde 8/h- Norm pozisyon sayısında değişiklik olması, sözleşmeli personel pozisyonlarının vizelendiği birimin kapatılması veya bu birimlerde sözleşmeli personel istihdamından vazgeçilmesi sebebiyle sözleşmesi feshedilenler hariç olmak üzere, sözleşmesi feshedilenler ile sözleşmesini feshedenler iki yıl geçmedikçe yeniden sözleşmeli personel pozisyonlarında istihdam edilemezler.
Madde 18- Ancak, atama için öngörülen koşullara uymayan veya gerekli belgeleri süresi içinde teslim etmeyen adayların atamaları yapılmaz. Bu durumda olanlar ile yerleştirme sonucunda atamaları yapıldığı halde belirtilen süre içinde göreve başlamayanlar, göreve başlamaları gereken tarihten itibaren bir yıl boyunca sözleşmeli personel olarak atanamazlar."

Yukarıdaki maddeler çerçevesinde üç maddeden oluşan soruyu cevaplayacak olursak;
a- Sözleşmeli personel pozisyonu ile memuriyet kadrosu arasında bir ilişki yoktur. Yani sözleşmeli pozisyona atanan bir kişi 657'e tabi memuriyet kadrolarına başvurabilir, buna ilişkin kur'a ve atamalara katılabilir. Zaten dikkat edilecek olursa (madde 18'in son cümlesi) sözleşmeli personel pozisyonuna ataması yapılıp da göreve başlamayanlara uygulanan müeyyide sadece yine sözleşmeli personel pozisyonuna yapılacak atamalara ilişkindir. Bir örnek verelim: Sözleşmeli doktor olarak atanan bir kişi atama için öngörülen koşullara uymaması, gerekli belgeleri süresi içinde teslim etmemesi veya atama yapıldıktan sonra göreve başlamaması hallerinde bu kişi sadece bir yıl boyunca sadece sözleşmeli personel olarak atanamamaktadır. Ancak bu kişinin 657'e tabi tabip kadrolarına bu bir yıllık süre içinde dahi kur'a ile atanmasına bir sınırlama bulunmamaktadır. Yani sözleşmeli doktor pozisyonuna atanan kişi eğer o sırada kur'a ile yapılan tabip atamalarına da katılmış ise hiç göreve başlamayarak direkt 657'e tabi tabip kadrosunda çalışmaya başlayabilir. Bu halde uygulanacak müeyyide bu kişinin bir yıl sözleşmeli personel olamamasıdır. .
b- Madde 8/h ile Madde 18 arasında nüans farkı bulunmaktadır. Buna göre göreve hiç başlamayan kişiye uygulanacak müeyyide madde 18'e göre bir yıl sözleşmeli pozisyonlara atanama cezasıdır. Ancak göreve başladıktan sonra, örneğin iki ay sonra, istifa eden kişiye uygulanacak müeyyide iki yıl sözleşmeli personel pozisyonlarına atanamamadır. Ancak söz konusu cezalarda yine sadece sözleşmeli pozisyonlara ilişkindir. Bu durumdaki kişiler isterlerse 657'e tabi memur kadrolar için kur'a işlemlerine katılabilirler. Buna bir engel yoktur. Bir örnekte buna verecek olursak; sözleşmeli pozisyona atanan bir kişi iki ay görev yaptıktan sonra kur'a ile yapılan normal memuriyet atamasına katılabilir ve istifa ederek memuriyet kadrosuna başvurabilir. Bu halde kişi, iki yıl sözleşmeli pozisyonlara atanamaz.


SAĞLIK BAKANLIĞINCA YAPILAN AÇIKLAMA
1) Kura yerleri sağlık göstergelerine göre hizmet sunumuna ihtiyaç duyulan birimler esas alınarak belirlenmiş olup, bundan sonraki personel istihdamında da aynı göstergeler esas alınacaktır.

2) Sözleşmeli sağlık personeline, döner sermaye ve ödül hariç, 2003 rakamlarına göre;

Uzman Tabibler için; 2.800.000.000.- TL -3.100.000.000.-TL.

Tabipler için; 1.500.000.000.- TL- 1.830.000.000.-TL.

Diş Tabibleri için; 1.440.000.000.- TL- 1.700.000.000.-TL.

Eczacılar için; 1.190.000.000.- TL- 1.440.000.000.-TL.


net ücret ödenecek olup, hizmet birimlerine göre ayrıntılı bilgi www.saglik.gov.tr . den alınabilir.

Ayrıca, döner sermaye gelirlerinden personelin performansına göre sözleşme ücreti üzerinde ek ödeme yapılmasına imkan sağlayan çalışmalar tamamlanmış olup, 2004 yılı başında yürürlüğe konulacaktır.

Diğer taraftan, sözleşmeli personele sözleşme ücreti tutarında yılda iki defa ödül de verilebilecektir.

3) Halen Devlet memuru olarak çalışan sağlık personeli, sözleşmeli statüye geçtikten sonra isteği halinde tekrar Devlet memurluğuna naklen dönebilecektir.

Devlet memuru olmadan sözleşmeli statüde çalışan uzman tabip, tabip, diş tabibi ve eczacılar ise genel hükümlere göre kura ile Devlet memurluğuna geçebileceklerdir.

4) Sözleşmeli sağlık personeli yer değiştirme suretiyle naklen atanma hakkına sahiptir. Bakanlığımızca ileriki dönemlerde ilan edilecek sözleşmeli sağlık personeli pozisyonlarına, talepleri halinde, öncelikle halen çalışan sözleşmeli sağlık personeli naklen atanacak, daha sonra boş kalan pozisyonlara yeni personel yerleştirilecektir.

5) Sözleşmeli sağlık personelinin sözleşmesi gerekçesiz feshedilmeyecektir. Sözleşmenin feshi konusundaki düzenleme, Devlet memurları ile ilgili mevzuata paralellik göstermektedir.

6) Sözleşmeli personel eş durumundan naklen atanamayacak, ancak sözleşmeli olmayan eş, sözleşmeli personelin çalıştığı yere atanabilecektir.

7) Sözleşmeli personel, lojman gibi sosyal imkanlardan Devlet memurları gibi yararlanabilecektir.

8) Aile doktorluğu uygulamasında, Devlet memurlarının yanısıra sözleşmeli statüde çalışan sağlık personeline de geçiş hakkı tanınacaktır.

Yukarıdaki açıklamalar çerçevesinde, kura ile sözleşmeli sağlık personeli istihdamı için müracaatlar 05 Aralık 2003 günü mesai bitimine kadar uzatılmış olup, kuralar daha önce ilan edildiği gibi 10 Aralık 2003 tarihinde Ankara Hastanesi Konferans Salonu'nda saat 11.00'de yapılacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber