Memurlardan Başbakan'a 'hak' mektubu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Kasım 2005 21:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bağımsız Kamu Çalışanları Sendikası (BASK) Genel Başkanı Resul Akay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bir mektup göndererek, 2006 yılında kamu işçilerine sağlanan mali, sosyal ve özlük haklarının memurlara da yansıtılmasını istedi.

BASK Genel Başkanı Resul Akay Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a memur maaşları konusunda bir mektup gönderdi. Akay, 2006 yılında memur maaşlarında yapılacak artış miktarının yarın günü Maliye Bakanlığı Bütçesinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşmeleri sırasında kararlaştırılacağını anımsattı. Akay, her ne kadar 2006 yılında memur maaş artış oranı yetkili sendikalar ve bunların bağlı bulunduğu konfederasyonlarla Hükümet arasında imzalanan mutabakat metniyle karara bağlansa da bir konfederasyonun mutabakat metnini imzalamaması nedeniyle, Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası'na göre, memurların mali, sosyal ve özlük haklarıyla ilgili mutabakat metninin esas alınması yönünde bir eğilimin hiçbir yasal dayanağı bulunmadığını söyledi. Akay, "Bu vesileyle kamu kesiminde çalışan işçi ve memur ücretleri arasında var olan makasın işçiler lehine daha fazla açılmaması için, 2006 yılı için kamu işçilerine sağlanan hakların, kamu personeline de tanınmasını beklemekteyiz" dedi.

Akay, 2005 yılında kamu kesiminde işçi ve memurlar için ayrı ayrı yapılan ücret pazarlıkları arasındaki farklılıkları şöyle sıraladı:

"-2005 yılı Temmuz ayında kamu kesiminde çalışan işçiler adına Türk-İş, Hükümet adına Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin arasında imzalanan toplu iş sözleşmesine göre, kamu işçilerine, birinci altı ay için yüzde 3, ikinci altı ay için yüzde 3 oranında olmak üzere 2006 yılı için yüzde 6.1 oranında ücret artışı yapılmıştır.

-2005 yılı Ağustos ayında kamu kesiminde çalışan memurlar adına yürütülen, Kamu-Sen, KESK ve Memur-Sen'in taraf olarak katıldığı toplu görüşmelerde KESK dışında diğer konfederasyonların imzalamadığı mutabakat metnine göre, memur maaşlarına birinci altı ay için yüzde 2.5, ikinci altı ay için yüzde 2.5 oranında olmak üzere 2006 yılı için yüzde 5.1 oranında maaş artışı yapılmıştır.

-İşçi ücretlerine yapılan yüzde 6.1 oranındaki artış, 2006 yılında gerçekleşen enflasyon oranının gerisinde kaldığı takdirde, aradaki farkın telafi edileceği de teminat altına alınmıştır.

-Memur maaşlarına yapılan yüzde 5.1 oranındaki artış, 2006 Yılında gerçekleşen enflasyon oranının gerisinde kaldığı takdirde aradaki farkın telafi edileceği teminat altına alınmamıştır.

-2006 Yılında kamu işçilerinin kazanılmış hakları toplu-iş sözleşmesi ile güvence altına alınmıştır. Kamu görevlilerinin kazanılmış hakları ise güvence altına alınmamıştır."

İŞÇİ VE MEMUR ARASINDA 2.3 KATLIK FARK

Akay, kamudaki işçi ücretleriyle memur maaşları arasında işçi lehine 2.3 kat oranında fark bulunduğunu belirterek, "Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in Hükümetiniz adına yürüttüğü 2006 Yılı kamu kesimi ücret pazarlıklarında, ücret dengesi işçiler lehine bozulmuştur" dedi.

Resul Akay, 2000-2001-2002 yılları Bütçe Kanunları ile memur maaş artışlarının enflasyonun gerisinde kalması durumunda farkın üzerine iki puanlık refah payı eklenerek takip eden ayın 15'inci günü ödendiğini, ancak bu uygulamanın 2003 Yılı Bütçe Kanunu ile bu uygulamadan kaldırıldığını söyledi. Akay, "Nitekim 2003 yılında, memur maaş artışı enflasyonun gerisinde seyrettiği halde, aradaki fark telafi edilmediği gibi, 2003 yılı için refah payı da verilmemiştir" diye konuştu.

Akay, 2004 ve 2005 yılında enflasyon kaybı ortaya çıkmadığını, ancak 2004 yılındaki büyümenin memur maaşlarına yansıtılmadığını söyledi. Akay, 2006 yılında parasal göstergelerdeki istikrarın süreceğine dair beklentiler umutları artırsa bile, üretim, yatırım ve istihdam gibi ekonominin temel motorlarının tatmin edici bir hızla çalışmayacağı, ithalat ve ihracat arasındaki makasın açılacağı, cari açıktaki artışın finanse edilmesinde sorunlar yaşanacağı, kamu borç stokunun hedefin üzerinde seyredeceği ve benzeri riskler nedeniyle geleceğe yönelik umutları azalttığını kaydetti.

Akay, "Bu nedenle, 2006 Yılı için kamuda çalışan işçi ve memurları kapsayan ücret pazarlıklarında, işçilere sağlanan mali, sosyal ve özlük haklarının memurlara da yansıtılması ile nispi bir eşitlik ve biçimsel bir adalet tecelli etmiş olacaktır" görüşünü savundu.

Öte yandan BASK üyeleri yarın Meclis'in Dikmen kapısında saat 12.30'da bir eylem yapacak. Eylemin ardından BASK Genel Başkanı Resul Akay başkanlığındaki bir heyet, Meclis'te grubu bulunan partilerin yöneticileriyle de görüşecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber