Kamu personel reformu ile ne yapılmak isteniyor?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 29 Kasım 2005 11:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aşağıdaki çalışma "Bağımsız Büro Çalışanları Sendikasınca" yapılmıştır.

KAMU PERSONEL REFORMU İLE NE YAPILMAK İSTENİYOR ?

Sendikamız Kanun Tasarısı İnceleme Komisyonu tarafından yapılan incelemede Kamu Personeli Kanun Tasarısı Taslağında bulunmakla birlikte Kamuoyuna yansımayan bazı hususlar aşağıda bilginize sunulmuştur.

Özellikle kamuoyunda yaygın olarak bilinen sözleşmeli personel uygulaması ile ücretlerin iyileşeceği şeklindeki yaygın kanaatin aksine taslakta Memur statüsünde kalanların mali ve sosyal haklarının daha yüksek olacağı anlaşılmaktadır.

Memurlardan;

* Sözleşme imzalamayarak memur olarak çalışmaya devam etmek isteyenler kadrolarında bırakılacak. Ancak bunların mali ve sosyal hakları emsali sözleşmeli personele göre belirlenecek.
* Kadroları şahsa bağlı tutulan veya kadrosu kaldırılan memurlar uygun kadro bulunması halinde çalıştıkları kurumda, aksi takdirde diğer kamu kurum ve kuruluşlarındaki durumlarına uygun kadrolara atanmak üzere Devlet Personel Başkanlığına bildirilecek. Bu durumda olanların halen aldıkları net ücretin atandığı kadronun net ücretinden fazla olması halinde aradaki fark giderilinceye kadar maaşına atış yapılmayacak.

* Taslağa ekli (2) sayılı cetveldeki kadrolarda çalışanlardan isteyenler aynı unvandaki sözleşmeli statüye geçebilecek

Sözleşmeli Personelden;
* Halen sözleşmeli olarak çalışanlar aynı unvanlarındaki sözleşmeli pozisyona geçirilecek.

Personel ve Başarı Değerlendirmesi
* Memurlar ve sözleşmeli personelden, 100 tam not üzerinden yapılacak değerlendirme sonucu, personel ve başarı değerlendirme notu ortalaması 0-59 olanlar 'yetersiz', 60-69 olanlar 'geliştirilmesi gerekli', 70-79 olanlar 'yeterli', 80-89 olanlar 'iyi', 90-100 olanlar 'çok iyi', kabul edilecek. Personel ve başarı değerlendirmesi yetersiz kabul edilenler 'olumsuz', diğerleri 'olumlu' sayılacak. Personel ve başarı değerlendirmesi kişiye bir yazı ile bildirilecek.
* Personelin 'olumsuz' olarak değerlendirildiği yıla ait hizmeti basamak ilerlemesinde dikkate alınmayacak.
* Personel ve başarı değerlendirmesi 'olumsuz' olan personelin sözleşmesi yenilenmeyecek.
* Kadrolu olarak görev yaparken sözleşmeli statüye geçenler ile 15 yıl süreyle sözleşmeli pozisyonlarda çalışanlar , sözleşmelerinde gösterilen görev,yetki ve sorumluluklarını ihlal etmedikçe sözleşmeleri yenilenecek.
* Memur kadrolarında çalışmaya devam edeceklerden 10 yıl içerisinde 4 defa olumsuz sicil alanların işlerine son verilecek ve bir daha görev verilmeyecek.
* Memurlar ve sözleşmeli personelin ilişiklerinin kesilmesinde başlıca dayanak olarak personel ve başarı değerlendirmesi esas alınacak.
* Uyarma ve kınama cezalarının uygulanmasından 5 yıl sonra, aylıktan kesme ve basamak ilerlemesi cezalarının ise uygulanmasından 10 yıl sonra silinmesi istenebilecek.
"
Fark Tazminatı
* Bu Kanuna tabi kurumlarda 657 Sayılı Kanuna göre memur (kadro karşılığı sözleşmeli personel dahil) ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayılı cetvelde belirtilen personel olarak veya daha farklı statülerde çalışmakta olup unvanları ekli (2) sayılı listede belirtilenlerden memur statüsünde kalmak isteyenlerin veya memur olarak çalışmakta olup sözleşmeli statüye geçmek isteyenlerin bu Kanun yürürlüğe girmeden önceki kadro ve pozisyonlarına ilişkin olarak 15/12/2005 tarihi itibariye yapılmakta olan ödemelerin net tutarının, bu Kanun uyarınca bulundukları kadro veya pozisyonlara ait almakta oldukları temel görev aylığı veya temel görev ücretinden fazla olmadı halinde, aradaki fark tutarı herhangi bir kesintiye tabi tutulmadan ve fark giderilinceye kadar gider ayrıca tazminat olarak ödenecek.
* İlgili mevzuat gereği hakları şahıslarına bağlı olarak saklı tutulan personelin bu hakları bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte sona erecek. Bu personele ödenecek fark tazminatının hesabında 15/12/2005 tarihinde almakta oldukları tutarlar esas alınacak.

Diğer bazı hükümler
* İşkence ve insanlık dışı muamele nedeniyle AİHM tarafından hükmedilen tazminatlar ilgili personelden tahsil edilecek.
* Memurlar ve sözleşmeli personelin topluca şikayet yasağı kaldırılıyor.
* Asli görevlerinin yanında kamu kurum ve kuruluşlarının iştiraklerinde görev alanlara ayrıca bir ücret ödenmeyecek.
* İlk defa atanan memurların adaylık süresi bir yıl olacak ve bu sürede başka kurumlara nakilleri yapılmayacak. Bu sürede sicili olumsuz olanların ilişiği kesilecek.
* İlk defa sözleşmeli olarak istihdam edilenlerden, aylıktan kesme veya daha ağır bir disiplin cezası alanlar ile olumsuz sicil alanlar 3 yıl süreyle bir daha hiçbir kadro veya pozisyonda istihdam edilmeyecek.
* Sözleşmeli personelin 'pozisyonunun' kaldırılması halinde görevine son verilebilecek.
* Kurumlar dolu kadro veya pozisyonlarının yüzde 3'ü oranında özürlü personel istihdam edecek.
* Bu Kanun yürürlüğe girdikten sonra 'vekil' olarak yürütülen görevler sona erecek.
* Sosyal güvenlik priminin hesaplanmasında memurlar için temel görev aylığı, tam zamanlı sözleşmeli personel için temel görev ücreti, kısmi zamanlı sözleşmeli personel için ise kendi temel görev ücreti esas alınacak.
* Devlet Personel Başkanlığının görüşü alınarak ilgili kurumlarca belirlenecek performans kriterlerine göre Performans Değerlendirme Komisyonu kurumda en çok üyeye sahip sendika temsilcisi ve 5 kurum temsilcisinden oluşacak.

BAĞIMSIZ BÜRO ÇALIŞANLARI SENDİKASI GENEL MERKEZİ
BASIN BÜROSU

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber