Nüfus sayımına katılmayanlara 2 bin YTL para cezası

Haber Giriş : 29 Kasım 2005 21:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet İstatistik Enstitüsü'nün adını Türkiye İstatistik Kurumu olarak değiştiren kanun, anketlere katılma zorunluluğu getiriyor. Nüfus sayımına katılmayanlara 2 bin YTL para cezası verilecek

FİRMALAR ve vatandaşlara, devletin anketlerine katılma zorunluluğu getirildi. Artık, herkes Türkiye İstatistik Kurumu'ndan gelen anketörlere cevap vermek zorunda kalacak. Anketleri doldurmayanlar ise para cezası ödeyecek.

Devlet İstatistik Enstitüsü'nün adını 'Türkiye İstatistik Kurumu' olarak değiştiren kanun, vatandaşlara yeni yükümlülükler getiriyor. Kurumun belirlemeye çalıştığı sanayideki kapasite kullanma oranları, istihdam ve işsizlik oranları, tüketim, hane halkı gelir ve gider anketleri için çaldığı kapıların çoğu zaman anketörlerin yüzüne kapatılması nedeniyle yasaya konulan madde ile firmalara da bazı görevler yükleniyor.

Cezadan kaçış yok

TÜİK'in aylık, üç aylık ve yıllık yaptığı anketlere cevap vermeyenler yeni yasaya göre bir yıl içinde birden fazla cezaya maruz kalabilecek. 2005'in geride kalan 10 aylık bölümünde kurumun anket formunu kabul etmeyen veya doldurmayan yaklaşık 800 kişi ve firma, eski yasa gereği kendisini mahkemede bulurken, yeni yasa TÜİK'in elini daha da güçlendiriyor. Kurum bundan böyle anketine cevap vermeyene direkt olarak idari para cezası kesebilecek.

TÜİK'in anket sorularını cevaplamayan firma bin YTL ceza ödemek zorunda kalacak. Yasa ile bir firma veya kişi, ilgili istatistik formunu verene kadar aynı cezaya maruz kalacak. TÜİK Kanunu'na göre resmi anketörlerin kapısını çaldığı her vatandaş, verilen anket formunu doldurmak zorunda. Direnen veya 7 gün içinde bilgi vermeyen vatandaşlara da 500 YTL ceza kesilecek. Cezadan nüfus sayımına katılmayan vatandaşlar da nasibini alıyor. Sayıma katılmayanlara 2 bin YTL ceza kesilecek.

TÜİK'e yeni yönetim

Sayımlarda mazereti olmadan verilen görevleri yapmaktan kaçınan görevliler veya bu görevlileri göndermeyen kamu kurumu yöneticilerine 500 YTL ceza kesilecek. Yeniden düzenlenen TÜİK Yönetim Kurulu'nda ise TOBB ile istatistik alanında faaliyet gösteren ve en fazla öğretim elemanı üyeye sahip sivil toplum kuruluşunun başkanı bulunacak. Türkiye'de 26 bölge müdürlüğü kurulacak. Merkez ve taşra teşkilatlarında 2 bin 246 personel istihdam edilecek.

Kurumun anketlerini doldurmayıp TÜİK Hukuk Müşavirliği'nce haklarında dava açılan sektörler ve dava sayısı ise şöyle:

Sanayi Üretim, Eğilim Anketi: 116. Yapısal İş İstatistikleri: 655. Aylık Tüketim Anketi: 6. Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetleri Anketi: 22. Hane Halkı Gelir Tüketim Anketi:

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber