Astsubaylara 'vatan haini' suçlaması

Haber Giriş : 30 Kasım 2005 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şemdinli davasında savcı astsubayların 'topluma karşı suç', 'çete kurma, 'tasarlayarak adam öldürme'den tutuklanmasını istedi. Yargıç zanlıları, devletin birliğini bozmaktan tutukladı...

Şemdinli olaylarıyla ilgili iki astsubayın tutuklanmasından şok gerekçe çıktı. Van ağır ceza yargıcının, astsubayları, 'suç işlemek amacıyla çete kurma' dışında, 'devletin birliği ve ülkenin bütünlüğünü bozmaya yönelik faaliyette bulunmak'tan tutukladığı belirlendi. PKK yönetici ve eylemcilerine işletilen, müebbet ağır hapis öngören madde, ilk kez askerlere uygulanmış oldu. Şemdinli'de Seferi Yılmaz'a ait kitapçının bombalanarak bir kişinin öldürülmesiyle ilgili soruşturma kapsamında suçlanan astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz, önceki gün Van Başsavcılığı'nın istemi üzerine yedek hâkimlikçe tutuklanarak cezaevine göndermişti.

Savcının talepleri
Radikal, tutuklama kararının ayrıntısına ulaştı. Buna göre astsubayları sorgulayan savcı Ferhat Kaya, eylemi, örgütlü terör suçu kapsamında gördü ve şu suçlamalarla tutuklama istedi:
1- Topluma karşı suç (TCK 170. madde): Madde, 'genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması-korku panik yaratmak amacıyla bomba atmak' suçunu düzenliyor.
2- Çete (TCK madde 220): Suç işlemek için örgüt kurma-üyelik.
3- Hayata karşı suç (TCK madde 82): Kasten ve tasarlayarak adam öldürme suçunu düzenliyor, müebbet ağır hapis öngörüyor.
4- Terörle Mücadele Yasası'nın (TMY) 1 ve 3. maddeleri.
Tutuklanma gerekçelerinde ortaya çıkan ayrıntılar ise şaşırttı.
Kanıtlar ve kuvvetli şüphe: Yedek yargıç ise tutuklama kararını 'suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu ve sanıklar hakkında kuvvetli suç şüphesinin bulunması' gerekçesine dayandırdı.
Çeteye dokuz yıl: Yargıç ardından, astsubayların 'çete kurmak (TCK 220. md)' suçundan tutuklanması istemini kabul etti. 220. madde, suç işlemek amacıyla örgüt kurup yönetenlere altı yıla, üyelerine üç yıla kadar hapis, çetenin silahlı olması halinde ise cezanın yarı oranında artırılmasını öngörüyor. Soruşturmadaki sürpriz ise yargıcın, asker zanlıları savcının talepleri arasında olmadığı halde TCK'nın 302. maddesine muhalefetten de tutukladığının ortaya çıkması oldu.
302. madde: Bu madde TCK'da, 'Devletin güvenliğine karşı suçlar' başlığı ve 'Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak' altbaşlığında düzenleniyor:
PKK maddesi: Bu suç, eski TCK'nın 125. maddesinde yer alıyordu ve ağırlıkla Abdullah Öcalan dahil PKK yönetici ve eylemcilerine uygulanmıştı. Yargıcın 'suç bu,' dediği 302. madde, böylece ilk kez görevdeki rütbeli askerlere de uygulanmış oldu.
Terör sanıkları: Bu arada yargıç, savcı gibi düşünüp, sanıkların suçlarını TMY kapsamında gördü, yasanın 1 ve 3. maddelerini de tutuklamaya gerekçe yaptı.

Bomba yalnız itirafçıya
Tutuklamadaki diğer önemli ayrıntı ise yargıcın, savcı talebinin aksine astsubayları bomba atmak (TCK 170) ve adam öldürmek (TCK 82) suçlarından tutuklamadığının belirlenmesi oldu.
Yargıcın bombalamayla astsubayları bir ebir ilişkilendirmemesiyle suçlama, tutuklanan PKK itirafçısının üzerine kalmış oldu.
Sanık avukatlarından Vedat Gülşen, tutuklama kararına itiraz edeceklerini belirterek şunları söyledi: "Tutuklamada 302. madde bulunuyor, savcının talepleriyle tutuklama maddeleri farklı. Astsubaylara öldürme-bomba suçundan tutuklama yok. İfadelerde bulunduk, savcının özellikle olayı vatan hainliği, bölücü faaliyetlere yakın değerlendirmeleri bizim içimizi acıttı. Böyle şey olmaz. Tutuklama kararına bir hafta içinde itiraz hakkımız var, kullanacağız. Bir günde itirazı okuyup sonuçlandıracak hâkim yok orada. Yani görünen durum bir felaket."

Söz savcıda
Savcının talebiyle yargıçın tutuklama gerekçelerinin bir yerde ayrılmasıyla daha ilginç hale gelen dosyada şimdi söz, yeniden savcıya geçti. İddianamede, tutuklama gerekçesinde de olduğu için tutuklu sanıklara 'çete kurmak' (TCK 220) suçundan ceza istenmesine kesin bakılırken, savcı kendi talebinde olmayan 'bölücü faaliyette bulunmaktan', ayrıca yine kendi talebinde yer alan bomba atarak ölüme yol açmak suçundan da ayrı ayrı ceza isteyebilecek. Bu durumda sanıklara ağırlaştırılmış müebbet hapis dışında, ek olarak 12 yıla kadar da hapis istenmiş olacak.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber