TOKİ'den 'yabancı sismli konut' savunması...

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Aralık 2005 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı, Türk mühendisler tarafından yapılan konutları "court", "olympia", "recidence", "all inclusive" gibi yabancı isimlerle satışa sunmasının nedenini açıkladı. TOKİ, yüksek gelir grubuna hitap etmek ve satış işlemlerine pozitif etki yaratmasını sağlamak amacıyla konutlara yabancı isimler verildiğini açıkladı.

AK Parti Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün, Başbakanlık'a bağlı Toplu Konut İdaresi'ne, Türk mühendisler tarafından yapılan konutların neden yabancı isimlerle ve ifadelerle satışa çıkardığını sordu. Akgün'ün soru önergesini cevaplandıran TOKİ, bugüne kadar Emlak Bankası'ndan devredilen projeler, afet konutları ve hasılat paylaşımı projeler dahil olmak üzere, toplam 117 bin 776 taşınmaz ürettiğini, bu taşınmazlara yaklaşık 167 bin 944 başvuru yapıldığını bildirdi.

Akgün'ün "Türk mühendisler tarafından yapılan konutlar neden 'court', 'olympia', 'recidence', 'all inclusive' gibi yabancı isimlerle satışa sunuluyor. Türkçe'ye sahip çıkılması gerekmez mi?" yönündeki sorusunu da cevaplandıran TOKİ, idarenin projelendirerek kendi satışa sunduğu projeleri ve 2202 sayılı Bakanlar Kurulu kararı gereği idaremize devredilen projelerdeki taşınmazları hiçbir şekilde yabancı isim ve ifadelerle satışa çıkarmadığını, bu projelerin bulunduğu il ve ilçe adı ve etabı kullanılmak suretiyle adlandırıldığını kaydetti. TOKİ'nin son yıllarda ürettiği projelerle alt ve orta gelir grubunun yanında üst gelir grubunun taleplerine yönelik olarak projeler hazırladığına işaret edilen yazıda, sınırlı bütçe kaynakları nedeniyle alt ve orta gelir grubuna hitap eden taşınmazların üretiminde ve finansmanında bu projelerden elde edilen hasılatın büyük önem taşıdığı vurgulandı. Bu çerçevede TOKİ'nin sahip olduğu arsalar üzerinde yapılacak projelerin satışı ve inşaatının işini gelir paylaşma esasına göre ihaleler düzenleyerek, yüklenicilere verdiği, yapılan satışlardan payını aldığı belirtilen yazıda, "İhaleler arsanın bulunduğu il, ilçe ve ada/parsel numaralarını kapsayan isimlerle yapıldığı halde yüksek gelir grubuna yönelik bu satışlarda proje ismi yükleniciler tarafından hedeflenen kitle ve belirlenen pazarlama stratejilerine göre serbestçe belirlenmektedir. Satış gelirinin artması ana amaç olduğundan, satış işlemlerine pozitif etki yaratmak amacıyla belirlenen bu isimler idaremizce onaylanmaktadır" denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber