Astsubayın ?Bu bir emirdir içeceksin' emrine uyan askere ceza

Haber Giriş : 06 Aralık 2005 06:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Astsubayının gece geç saatte, ?Bu bir emirdir içeceksin' emri üzerine içki içen ve bölük komutanına yakalanan er, Askeri Yargıtay tarafından suçlu bulundu. Kararda, ?Konusu suç teşkil eden emir, hiçbir surette yerine getirilemez' denildi.

ASKERİ Yargıtay, gece geç saatte nöbetçi astsubayın, ?Bu bir emirdir içeceksin. Bu saatten sonra askerlik olmaz' sözleri üzerine içki içen, daha sonra da bölük komutanı üsteğmene yakalanan sanık eri affetmedi. Askeri Yargıtay, ?İçki iç' emrini ?kanunsuz emir' saydı ve bu emre uyarak, içki içen er hakkındaki beraat kararını bozdu. Sanığın, ?içki içilmeyeceği emrine itaatsizlikte ısrardan' mahkûm edilmesini istedi. Kararda, ?Konusu suç teşkil eden emir ise hiçbir surette yerine getirilmez' denildi.

GAZİNODA OLDU

Davaya göre, bir askeri birliğin subay gazinosunda görevli er, nöbeti bittikten sonra bölüğüne döndü. Gece geç saatte gazinoya gelen nöbetçi astsubay eri çağırtarak, yiyip içti. Nöbetçi astsubay ilerleyen saatlerde ere de içki gönderdi. Er, içki içmek istemediğini belirterek geri çevirdi. Ancak, nöbetçi astsubay, eri yanına çağırarak, ?Bu bir emirdir içeceksin. Bu saatten sonra askerlik olmaz' dedi ve küfür etti. Bunun üzerine çaresiz kalan er, nöbetçi astsubayın ikram ettiği içkiyi içti.

ÜSTEĞMEN YAKALADI

Er gazinodan ayrılırken, bölük komutanı olan üsteğmene yaklandı. Komutan erin alkollü olduğunu gördü ve bunun doktor raporu ile tespiti üzerine de er hakkında dava açıldı. Sanık erin, ?Askeri birliklere içki getirilmeyeceği ve içilmeyeceğine ilişkin emre aykırı davrandığı' gerekçesiyle Askeri Ceza Kanunu'nun, ?Emre itaatsizlikte ısrar' suçundan 3 aydan 2 yıla kadar hapsi istendi.

KASIT YOK BERAATİ

Askeri Mahkeme, yargılamada, sanık erin, ?Nöbetçi astsubayım küfür edip, ?içki iç' diye emir verince mecbur kalıp içtim' savunmasını kabul etti. Mahkeme, ?Eylemde kasıt yok' gerekçesiyle ere beraat kararı verdi. Beraat kararına Askeri Savcılık itiraz etti. Bunun üzerine dava, Askeri Yargıtay 3. Dairesi'nin önüne geldi.Askeri Yargıtay, beraat kararını bozarak, erin mahkûm edilmesine hükmetti.

Baskı var ama sorumluluk erin

Kararda şöyle denildi: ?Sanık er, kendisine daha önce imza karşılığı tebliğ edilen birlik içerisinde alkollü içki içilmeyeceğine dair hizmete ilişkin emre aykırı davranmıştır. Nöbetçi astsubayın içki içmesi için sanık ere ısrar edip baskı yaptığı, bunun bir emir olduğunu belirtip küfrettiği bir gerçek ise de, sanık erin içki içmesi konusunda kendisine verilen emrin askeri bir suç oluşturacağını bildiği halde, içki içmesi, sorumluluk altına girdiğini göstermektedir. Sanık erin nöbetçi astsubayın gönderdiği, daha sonra da yanına çağırarak ikram ettiği içkiyi içmesi, mazur görülemez.'

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber