Çanakkale 1. Derece deprem bölgesinde

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdürü Dr. Doğan Kalafat, Çanakkale’nin 1. derece deprem bölgesinde olduğunu hatırlatarak...

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Mart 2013 10:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Çanakkale 1. Derece deprem bölgesinde

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdürü Dr. Doğan Kalafat, Çanakkale'nin 1. derece deprem bölgesinde olduğunu hatırlatarak, “Kuzey Anadolu fayının etkisinde. Bir taraftan Batı Anadolu'nun etkisi var. İki büyük sistemin çarpıştığı bir alan. Çok fazla aktif fay var. Dolayısıyla burada yaşamanın da koşulları her zaman depreme hazırlıklı olmak ve depreme dayanıklı binalarda oturmak gerekiyor” dedi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde düzenlenen "Deprem ve Çanakkale" konulu panele katılan Kalafat, “Böyle bir coğrafyada deprem gerçeğini her zaman göz önünde bulunduracağız. 8 Ocak olan depremin olduğu alan iki büyük sistemin çarpıştığı miks olduğu veya geçiş bölgesi olarak değerlendire biliriz. Ölümlerin çok fazla olduğunu görüyoruz. Bunun da sebebi bu coğrafyalarda yaşayanların depremlerin olduğu veya olmadığı zamanlarda aldığı tedbirler. Bu coğrafyada binalarımız kötü olduğu için ölümler oluyor. Kuzey Anadolu fayı boyunca deprem şiddet dağılımlarının yüksek olduğunu görüyoruz. Çanakkale bir geçiş bölgesi, burada hem doğrultu akımlar faylar hem de düşey atımlı faylar olabilir. Çanakkale İli bir çanak etrafı da kale. Bu kale aktif faylarla çevrilmiş bir kale. Yalnızca kuzeyinde ve güneyinde yok batıda var doğuda da var. Maalesef Çanakkale çevresi aktif faylarla çevrildiği için deprem kaynaklarına çok yakın. Dolayısıyla depremin kaynağına uzak değilsiniz, etkileneceksiniz. Zemin çok önemli. Zeminler deprem dalgasını yükseltebilir ya da sert zeminler azaltabilir. 8 şiddetindeki bir deprem 100 kilometre uzaktaki sağlam bir zeminde şiddetini 4'e indirebilir. Fakat yumuşak bir zeminde durum çok daha farklı olur. Zemin özellikleri bakımından baktığımızda Çanakkale çok olumlu mesaj verebileceğimiz bir yer değil. Sığ odaklı depremlerinin tahrip gücü daha fazladır. Maalesef ülkemizde olan depremlerde sığ odaklı depremlerdir. Çanakkale depremleri de yaklaşık 10 kilometre derinlikte meydana gelmektedir. Bu da bizim için olumsuz bir etkidir” dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber