TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Namık Kemal Pak'a kanunlara aykırı olarak 4 yılda 137 milyar lira fazla maaş ödemesi yapıldığı tespit edildi.

Haber Giriş : 30 Kasım 2003 13:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Namık Kemal Pak'a kanunlara aykırı olarak 4 yılda 137 milyar lira fazla maaş ödemesi yapıldığı tespit edildi.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Namık Kemal Pak'a kanunlara aykırı olarak 4 yılda 137 milyar lira fazla maaş ödemesi yapıldığı tespit edildi. TÜBİTAK'ta görev alan bilim adamlarına ödenen fazla paranın toplamı ise 10 trilyon lirayı buluyor.

TÜBİTAK'a yapılacak atama Çankaya ile hükümet arasında krize neden olurken, görev süresi sona eren TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Namık Kemal Pak hakkında murakıp raporları olduğu belirlendi. Pak'a kanunlara aykırı olarak 4 yılda 137 milyar lira fazla maaş ödendiği, TÜBİTAK'ta görev alan bilim adamlarına fazladan ödenen paranın ise 10 trilyon lirayı bulduğu belirtildi.

TÜBİTAK Bilim Kurulu, 6 üyenin görev süresinin sona ermesi nedeniyle toplantı ve karar yeter sayısına ulaşamıyor. Bilim Kurulu buna rağmen toplanarak Namık Kemal Pak'ı TÜBİTAK Başkanı olarak seçti. Başbakan bu kararnameyi Çankaya'ya göndermezken, TÜBİTAK'taki tıkanıklığı sona erdirmek için bir defalığına Başbakan tarafından atama yapılmasını öngören kanun hazırlandı. Ancak Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer bu kanunu veto etti.

137 milyar fazla ödeme

Bu arada görev süresi sona eren TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Namık Kemal Pak hakkında murakıp raporlarının olduğu ortaya çıktı. Murakıp raporlarına göre Prof. Dr. Namık Kemal Pak'a 4 yıl içinde fazladan 137 milyar lira ödemenin yapıldığı tespit edildi.

YÖK Kanunu'nun 38. maddesine göre üniversitelerde görev yaparken ek görevlendirme ile TÜBİTAK'ta görev alanlara aylık 270 milyon lira ek ücret ödenmesi öngörülüyor. TÜBİTAK'ta bu konunun tartışmalara neden olması nedeniyle Danıştay'dan görüş istenirken Danıştay, YÖK Kanunu'nun 38. maddesinin uygulanması gerektiğini bildirdi.

YÖK Kanunu'nun 38. maddesi ve Danıştay kararı doğrultusunda Namık Kemal Pak ve Bilim Kurulu üyelerine aylık 270 milyon lira ek ücret ödenmesi gerekmesine rağmen daha fazla ödemenin yapıldığı tespit edildi. Prof. Dr. Pak'ın 4 yıl içinde toplam 8.7 milyar lira ek ücret alması gerekirken, toplam 146 milyar lira ek ücret aldığı tespit edildi. Pak'a 4 yıl içinde 137 milyar lira fazladan para ödendiği murakıp raporları ile tespit edildi.

Görevlendirme ile TÜBİTAK'ta çalışan bilim adamlarına da aylık 270 milyon lira ödenmesi gerekirken, daha fazla ödeme yapıldığı tespit edildi. Murakıp raporlarına göre TÜBİTAK'ta yasaya aykarı olarak yapılan ödmelerin toplamı 10 trilyon lirayı buluyor.

Yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber