Halk Sağlığı Kurumu'ndan 'ekmek israfı' genelgesi

Tam Buğday Ekmeğinin ve Ekmek İsrafının Önlenmesi (Genelge)

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 20 Mart 2013 17:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C.
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı
TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU -OBEZİTE DİYABET VE METABOLİK HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI

Sayı: B. 10.1 .HSK.0.20.00.00/320
Konu: Tam Buğday Ekmeğinin Teşviki ve Ekmek İsrafının Önlenmesi

GENELGE 2O13/.0.2.

Ülkemizde ekmek günlük beslenmemizde temel enerji kaynağı olarak görülmekte ve yapılan bazı çalışmalarda kişi başı ortalama olarak günde 400 gram ekmek tüketildiği belirtilmektedir. Ancak bugüne kadar ekmeğin düşük randımanlı unlardan yapılması; B grubu vitamin yetersizliklerinin yüksek oranda görülmesine neden olduğu ve diyabet, obezite ve kalp-damar hastalıkları olmak üzere birçok kronik hastalığın artışına zemin oluşturduğu tespit edilmiş ve konuyla ilgili olarak Bakanlığımızca çeşitli çalışmalar yürütülmüştür.

Bakanlığımız tarafından yürütülen "Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı", "Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı" ile "Türkiye Diyabet Önleme ve Kontrol Pıogramı"nın amaçlan doğrultusunda; başta obezite, diyabet, kalp hastalıkları ve bazı kanser tüllerinin önlenmesi ya da tedavisi aşamasında, vitamin ve mineral yetersizliklerinin önlenmesinde tam buğday unundan yapılan ekmeğin tüketiminin ve ekmek gibi sıklıkla tüketilen besinlerde tuzun azaltılmasının olumlu etkileri konusunda Gıda. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına ilettiğimiz öneriler çerçevesinde Türk Gıda Kodeksi Ekmek Tebliği'nde değişiklik yapılması ve ekmeklerde kullanılan unun randımanının arttırılması ve tuzun azaltılması sağlanmıştır.

Ayrıca ülkemizde sıklıkla tüketilen bir besin olmasına karşın ekmeğin israf oranı konusunda çeşitli çalışmalar yürütülmüş ve Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü (TMO) tarafından ekmek israfı konusunda yapılan araştırma sonucunda ülkemizde günde 6 milyon adet (1.500 ton), yılda ise 2 milyar adet (550 bin ton) ekmeğin israf edildiği tespit edilmiştir. Ekonomik karşılığı yıllık 1,5 milyar TL olan israf, 4,7 milyon kişinin günlük ekmek ihtiyacını karşılayacak boyuttadır.

Bu çerçevede kurumlarınıza bağlı bulunan tün yemekhane hizmetlerinde/ kantinlerde vb tam buğday ekmeği kullanımının teşvik edilmesi, ekmek israfının önlenmesi için çalışmalar yapılması (paketli küçük ekmek kullanımı gibi), toplumu ve kamu çalışanlarını w w\v.beslenme.gov.tr sayfamızda bulunana materyaller kullanılarak "Tam Buğday Ekmeğinin Teşviki ve Ekmek İsrafının Önlenmesi" konularında bilgilendirme/ eğitim/ farkındalık çalışmalarının düzenlenmesi hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber