İmam hatip okullarında tereddüt edilen hususlar

İmam hatip ortaokulları, imam hatip liseleri ve anadolu imam hatip liselerinde tereddüt edilen hususlara dair açıklamalar.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 21 Mart 2013 20:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
İmam hatip okullarında tereddüt edilen hususlar

TEREDDÜT EDİLEN HUSUSLAR

SORU 1: İlköğretim Kurumları ortaokullarının 5. sınıfından, İmam Hatip Ortaokulu 5. sınıfına geçişin yapılıp yapılamayacağı; yapılabilecekse 5. sınıf öğretim yılı boyunca yapılıp yapılamayacağı veya ne zaman ve hangi kriterlerin esas alınacağı; ders saati sayısı uymayan veya olmayan derslerde ders geçme notunun neye göre verileceği:

CEVAP 1: Ortaokulların 5. Sınıfından imam hatip ortaokullarının 5. Sınıfına nakiller; ilköğretim kurumları yönetmeliğinin 18. maddesine göre ikinci dönem başından 15 gün sonraya kadar e-okul üzerinden yapılır. Bu tarihten derslerin bitimine kadar doğal afet, sağlık ve ailenin nakli gibi nedenler dışında nakil yapılamaz. İmam Hatip Ortaokullarından Ortaokullara geçişte de aynı yönetmelik geçerlidir.

Ders saati uyumsuzluğunda sınıf geçme işlemleri ilköğretim kurumları yönetmeliğinin 46. ve 47. maddesine göre yapılır.

SORU 2: Ortaöğretim okullarımızın 9. sınıfına devam eden öğrencilerden farklı okullardan ikinci dönem veya yıl boyunca İmam Hatip Lisesine geçişin yapılıp yapılamayacağı: ayrıca imam hatip lisesi dışındaki diğer liselerin ara sınıflardan imam hatip lisesinin ara sınıflarına geçiş yapılıp yapılamayacağı; yapılabilecekse hangi şartlara göre yapılacağı;

CEVAP 2:Farklı ortaöğretim kurumlarından İmam Hatip Liselerine nakiller; Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Nakil ve Geçiş Yönergesinin 11. maddesi ve Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 28.05.2009 tarih ve 3964 sayılı Kurul Kararına göre hazırlanan 20/07/2009 tarih ve B.08.0.DÖG.0.14.01.01.199.76/1593 sayılı genelgede belirtilen şartlar doğrultusunda yapılır.

SORU 3: 2013-1014 Öğretim yılında 5. Sınıf ortaokulda okuyan öğrenci 6.sınıfa İmam Hatip Ortaokuluna geçişin yapılıp yapılamayacağı; ters yönde bir geçişin olup olamayacağı; farklı sayıda derslerin notlarının nasıl değerlendirileceği:

CEVAP 3: 2012-2013 öğretim yılında ortaokul 5. sınıfta okuyan öğrenci 2013-2014 öğretim yılında İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 18. maddesine göre imam hatip ortaokullarının 6. sınıfına naklen geçebilir. Tersi de mümkündür.

SORU 4: Sınavla öğrenci alan Anadolu imam hatip lisesi veya Anadolu lisesi 9. Sınıfta okuyan bir öğrencinin normal imam hatip lisesine dönem ortasında geçip geçemeyeceği ve geçebilmesi durumda hangi şartlarda ne zaman geçebileceği:

CEVAP 4: Anadolu İmam Hatip Liselerinden İmam Hatip Liselerine Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Nakil ve Geçiş Yönergesinin 7. maddesi çerçevesinde e-okul üzerinden yapılabilir. Ancak İmam Hatip Liselerine naklen geçen öğrenci tekrar Anadolu İmam Hatip Lisesine dönemez.

SORU 5: İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 31.maddesi gereği hafızlık uygulaması yapan öğrenciler için sene sonunda yapılacak sınavın şekli hangi derslerden yapılacağı hangi dersin sınavının nasıl yapılacağı komisyon şekli sınavın usulünün nasıl olacağı:

CEVAP 5: İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 31.maddesine göre hafızlık eğitimi alan öğrenciler sene sonunda İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 36. ,38.ve 39.maddelerine göre 5.sınıf derslerinden sınava tabi tutulacaklardır.

SORU 6: İmam Hatip Liseleri ve İmam Hatip Ortaokullarındaki Arapça derslerinin ve meslek derslerinin öncelikle hangi alan öğretmenlerinin sırasıyla okutması uygun olacağı;(Din Kültürü Ahlak Bilgisi, İmam Hatip Liseleri Meslek Dersleri , Arapça)

CEVAP 6: İmam Hatip Liseleri ve İmam Hatip Ortaokulundaki mesleki arapça derslerini kimlerin okutacağı ve sıralaması Talim ve Terbiye Kurulunun 80 nolu kararında belirlenmiştir. Bu doğrultuda işlem yapılması gerekmektedir.

SORU 7: İmam Hatip Liseleri bünyesindeki ortaokullardaki meslek derslerinin normu belirlenirken normun hangi alanda belirtilmesinin uygun olacağı;(Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İmam Hatip Liseleri Meslek Dersleri, Arapça)

CEVAP 7: İmam Hatip Liseleri bünyesindeki İmam Hatip Ortaokullarındaki meslek derslerinin (Kur'an-ı Kerim, Arapça, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi gibi) normlarının Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 80 sayılı kararı çerçevesinde belirlenmesi gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber