Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Ankara 8. İdare Mahkemesi'nin, Tekel'in Alkollü İçkiler İşletmesinin özelleştirilmesiyle ilgili yürütmeyi durdurma kararına itiraz etti.

Haber Giriş : 02 Aralık 2003 08:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı , Ankara 8. İdare Mahkemesi'nin, Tekel'in Alkollü İçkiler İşletmesinin özelleştirilmesiyle ilgili yürütmeyi durdurma kararına itiraz etti.

İdare, geçen hafta Pazartesi günü, yürütmeyi durdurma kararının gerekçesinin yeterli olmadığı gerekçesiyle, Bölge İdare Mahkemesi'ne başvuruda bulundu. Yasal olarak itirazın değerlendirilmesi için 15 günlük süre olduğu belirtilirken, bu sürenin mahkemelerdeki iş yükü nedeniyle bir ayı bulabileceği belirtiliyor.

Tekel Alkollü İçkiler Sanayi AŞ hisselerinin tamamı blok olarak satışa çıkarılmış, 4 Ekim'de son teklifler alınmış ve 5 Kasım'da ihale sonuçlandırılmıştı. İhaleye, en yüksek teklifi Nurol-Limak-Özaltın-Tütsab'dan oluşan ortak girişim grubu 292 milyon dolarla vermişti. İhaleye ortak girişim grubunun yanı sıra Tahincioğlu Holding AŞ ile Hacı Ömer Sabancı Holding AŞ katılmıştı. Ancak, Ankara 8. İdare Mahkemesi, Tekel Alkollü İçkiler Sanayi'nin özelleştirilmesi amacıyla yapılan ihalede geçen ayın sonunda yürürlüğün durdurulmasına karar vermişti. Tek Gıda İş Sendikası'nın, ihaleye çıkma işlemine karşı açılan davada, mahkeme, Tekel'in özelleştirilmesinin, piyasaların denetimi ve dış ticaretinin düzenlemesine ilişkin Anayasa'nın 167. maddesine aykırı olduğuna hükmetmişti.

Rekabet Kurulu'ndan bu hafta sonuna kadar, TEKEL'in Alkollü İçkiler İşletmesinin özelleştirilmesinde sakınca olup olmadığına ilişkin görüşün de İdare'ye ulaşması bekleniyor. ÖİB yetkilileri, ihale öncesinde Rekabet Kurulu'nun ön görüşünün olumlu olduğunu hatırlatarak, Kurul'dan tersi yönde bir karar beklemediklerini ifade ediyor. Öte yandan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, dün İstanbul'da yaptığı açıklamada, hükümetin özelleştirme konusundaki kararlılığını çeşitli şekillerde gösterdiğini söyledi. Tekel'in Sigara Sanayi ihalesinin iptaline ilişkin olarak, ?Bizi tatmin etmeyen fiyatlarla firmaları satmaya niyetli değiliz.? diyen Unakıtan, iptal edilen Tekel Sigara Sanayi için tekrar satışa çıkacaklarını, teknik çalışmaların sürdüğünü ve konuya ilişkin açıklamanın yakında yapılacağını söyledi. ÖİB, Tekel Sigara için açılan ihalede Japon Tobacco şirketinin 1,15 milyar dolarlık teklifini yetersiz bulmuş ve ihale komisyonu ihaleyi iptal etmişti. Tek Gıda İş Sendikası, bu ihale için de İdare Mahkemesi'ne iptal davası açmıştı. Tekel Sigara ihalesine JTI'nin yanı sıra British American Tobacco da katılmıştı.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber