Yargıda 'atama sınavı' olmayacak

Haber Giriş : 14 Aralık 2005 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hâkim ve savcıların atanmasıyla ilgili düzenlemede Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in iade gerekçesi doğrultusunda düzenleme yapıldı. Adalet Bakanlığı'nın hâkim ve savcıların atamasında yazılı ve sözlü sınav yapma koşulundan vazgeçildi.

TBMM Adalet Komisyonu'nda dün, Sezer'in, hâkim ve savcıların Adalet Bakanlığı'nca atanmasının Anayasa'ya aykırı olacağı gerekçesiyle Meclis'e iade ettiği Hâkim ve Savcılar Kanunu ele alındı. Uzun tartışmaların ardından AKP'li Muzaffer Külcü'nün verdiği önergeyle, Cumhurbaşkanı Sezer'in iade gerekçeleri doğrultusunda değişiklik yapıldı. Avukatlık mesleğinden hâkim ve savcı adaylığına geçmek isteyenlerden, 'mesleklerinde fiilen en az üç yıl çalışmış, 35 yaşını doldurmamış ve yapılacak yazılı sınav ve mülakatta başarılı olma' koşulunu içeren düzenleme, metinden çıkarıldı.

Bu değişiklikle, avukatların, hâkim ya da savcı olarak atanmasındaki uygulamada mevcut sisteme dönüldü. Buna göre idari yargı adayları için hukuk fakültesinden mezun olmak veya yabancı bir hukuk fakültesini bitirip de Türkiye'de hukuk fakülteleri programlarına göre eksik kalan derslerden sınava girip başarı belgesi almış bulunma koşulu aranacak.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber