KPSS sorgusu: Sınav öncesi hesabınıza para yatıran kim?

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 2010’da yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı’nın (KPSS) sorularının çalındığı ve kopya çekildiğine ilişkin yürütülen soruşturma yeni bir boyut kazandı.

Haber Giriş : 28 Mart 2013 07:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Ankara cumhuriyet başsavcıvekili tarafından yürütülen soruşturmada şüpheli sıfatıyla 143 ÖSYM personeli tespit edildi. Bu kişilerden 60'ının ifadesi alınırken, geri kalan 83'ünün önümüzdeki günlerde ifadeye çağrılacağı öğrenildi.

Soruşturma çerçevesinde ÖSYM'de inceleme yapması için 5 kişilik bir bilirkişi heyeti oluşturuldu. İki ay boyunca kurumda araştırma yapan uzmanlar, hazırladığı raporu savcılığa sundu. Ardından savcılık, ÖSYM çalışanlarıyla ilgili inceleme başlattı. Hazırlanan iki ayrı şüpheli listesi, Ankara Emniyeti'ne gönderildi. Mali Şube ekipleri bazı şüphelilerin 2010 ve sonrası hesap hareketlerini mercek altına aldı. Yapılan incelemede, bazı hesap hareketlerinde gözle görülür bir artış dikkat çekti. Bunun üzerine listede ismi bulunan personelle irtibata geçildi. Ekipler zanlılara öncelikle, “Sınav öncesi hesabınıza kim para yatırdı? Maaşınızla orantılı olmayan geliri nasıl elde ettiniz?” diye sordu.

Ayrıca soruşturmayla ilgili Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü üç günde 60 kişinin ifadesini aldı. Savcılığın bu şubeye 'rüşvet ve nitelikli dolandırıcılık' kapsamında soruşturma yürütme yetkisi verdiği aktarıldı. Şüphelilere, kurumda kullandığı bilgisayarlarındaki KPSS öncesi şüpheli e-mail hareketleri ile bilgisayar kasasına belli aralıklarla yerleştirilen harici disklerin nedeni soruldu. Bu arada zanlıların, ifadelerinin alınmasından sonra serbest bırakılacağı bilgisine ulaşıldı. Personelin ifadeleri daha sonra savcıya gönderilecek. Savcılık ifade tutanaklarını inceledikten sonra şüpheliler hakkında yakalama ya da gözaltı kararı çıkartılabilecek.(Zaman)


KPSS skandalından 143 şüpheli çıktı

KPSS'de kopya çekildiğine yönelik iddialar üzerine başlatılan soruşturmada 143 ÖSYM personeli şüpheli sıfatıyla ifadeye çağrıldı. Aralarında bilişim uzmanı olarak görev yapanların da olduğu şüphelilerin mal varlıkları ve e-postaları inceleniyor

ÖSYM tarafından 2010 yılında düzenlenen KPSS sınavı sonrası ortaya çıkan kopya skandallarıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 143 kişi şüpheli sıfatıyla ifadeye çağrıldı. 2005 ve 2011 tarihleri arasında ÖSYM'de görev yapan üst düzey yöneticiler ve uzmanların, Ankara Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüklerinde ifadeleri alınıyor. Sınav sorularının hazırlandığı birimlerde bulunan uzman ekiplere ait bilgisayarlarda internet bağlantısı bulunduğu ve mail trafiğine rastlandığı ifade edilirken, söz konusu bilgisayarlardan veri taşındığına dair de ciddi şüphelere rastlandığı belirtildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 2010 yılında başlatılan KPSS sorularının sızdırılması ile ilgili soruşturmada yeni gelişme yaşandı.

MAL VARLIKLARI MERCEK ALTINDA

Soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Savcısı Şadan Sakınan tarafından 143 ÖSYM personelinin ifadeye çağrılması yönünde karar çıkarıldı. Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından söz konusu isimlerin ifadeleri alınmaya başlandı.Toplan 60 uzmanın ifadesi alınırken, Mali polis zanlıların son 5 yıl içerisinde mal varlıklarında rastlanan ciddi artışın sebebini sordu. Siber Suçlarla Mücadele ekiplerinin ifade sırasında şüphelilere sınav sorularının hazırlandığı birimlerde bulunan bilgisayarlarda internet bağlantısının bulunup bulunmadığı ve bilgisayarlarda bulunan verilerin herhangi bir şekilde başka bir ortama taşınıp taşınmadığına ilişkin sorular yöneltildi.

RAPOR SAVCIYI HAREKETE GEÇİRDİ

Savcılıkça başlatılan soruşturmada bilirkişi heyeti oluşturuldu. Heyetin ÖSYM'de yaptığı çalışma sonrası raporunu tamamlayarak soruşturma savcılığına sunduğu ifade edildi.Tüm bu gelişmelerin ardından konuyla ilgili 'Örgüt Kurmak, Örgüt Faaliyetleri Kapsamında Nitelikli Dolandırıcılık ve Rüşvet' iddialarına ilişkin şüpheli listesi oluşturdu. Soruşturma savcılığı geçtiğimiz hafta sonu Mali ve Bilişim Suçlar Şube Müdürlüğü birimlerine iki ayrı şüpheli listesi gönderdi.

E-POSTALAR İNCELENİYOR

Soruşturmayla ilgili olarak Sanal Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ise üç günde 20 kişinin şüpheli olarak ifadesini aldı. Savcılığın bu şubeye ise rüşvet ve nitelikli dolandırıcılık kapsamında soruşturma yürütme yetkisi verdiği belirtildi. Sanal suçlar polisinin ifadeye çağırdığı şüphelilere 'Kurumda kullandığı bilgisayarlarındaki KPSS öncesi şüpheli e-mail hareketlerinin nedenleri sorulduğu öğrenildi.

UZMANLAR DA VAR

Her iki şubeye davet edilen zanlıların ifadelerinin alındıktan sonra serbest bırakıldığı öğrenildi. Şubelerin ifadelerin tamamını aldıktan sonra soruşturma savcısına göndereceği ve savcılığın bunları inceledikten sonra yakalama ve gözaltına kararı alıp almamaya karar vereceği belirtildi. İfadeye çağrılan isimler arasında önemli bir kısmının alt düzey memurlar olduğu, bunların elektronik mühendisi, bilişim uzmanı unvanlarına sahip memurların olduğu belirtildi. Öte yandan savcılık makamının üst düzey isimleri kendisinin dinleyeceği ve bu yönde karar vereceği öğrenildi.

GELİRİ NASIL ELDE ETTİNİZ?

Mali Şube Ekipleri ve savcılık 2010 yılından önceki ve sonraki hesap hareketlerini masaya yatırdı. Mali polisin zanlılara 'Sınav öncesi hesabınıza para yatıran isimler kim', 'Maaşınızla orantılı olmayan geliri nasıl elde ettiniz?,' yönünde soru sorduğu belirtildi.(Yenişafak)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber