Sahte fiş dolduran 3 kat ceza ödeyecek

Haber Giriş : 16 Aralık 2005 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vergi iadesinden faydalanmak isteyen emekli ve çalışanlar belgeleri yazmaya başladı. Yıl içinde yaptıkları alışverişlerde aldıkları fişleri yazma telaşına düşenleri, Maliye ?sahte fiş' konusunda uyardı.

Devletten haksız yere para almak için kimilerinin 4 ton üzüm, 8 ton hurma, 150 teneke sıvı zeytinyağı, 3 bin yeni liraya yakın yemek masrafı, 30 bin yeni liralık eczane faturası gibi bildirimlerde bulunduğuna vurgu yapan yetkililer, usulsüz beyan tespit edilmesi halinde vergide olduğu gibi 3 kat ceza kesileceğini belirtiyor. Buna göre sahte fiş doldurduğu tespit edilen bir asgari ücretliye, alacağı 349 Yeni Türk Lirası vergi iadesinin üç katı olan bin 47 yeni lira ceza kesilecek. Sahte fiş'in ?vergi kaçırma' ile eşdeğer tutulacağı uyarısında bulunan Ankara Vergi Dairesi Başkanı Cemal Boyalı, "Vergi indiriminden faydalanayım derken cezaya düşmeyin." diyor.

Bir yıl boyunca avans olarak aldıkları iade karşılığını TL cinsinden yazabilecek olan emeklilerin, vergi iade zarfını ocak ayı sonuna kadar maaş aldıkları banka şubesine teslim etmeleri gerekiyor. Verdikleri tutara göre ?iade' alacak çalışanların ise zarflarını işyerlerine teslim etme süreleri 20 Ocak'ta sona eriyor. Özel gider indirimine tabi tutulacak harcamaların Türkiye'de yapılmış olması gerekiyor. İadeden faydalanacak ücretli, eşi ve 18 yaşını aşmamış çocukları adına yapılan harcamaları da gider gösterebiliyor. Emekliler toplamda 12 aylık maaşları kadar bildirimde bulunabilirken, vergi iadesi oranı yüzde 5 uygulanıyor. Harcama belgelerinin de Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerinden alınacak fatura, serbest meslek makbuzu, perakende satış fişi ve yazarkasa fişinden oluşması gerekiyor. İade ödemelerine 1 Şubat 2006'dan itibaren başlanacak. Ankara Vergi Dairesi Başkanı Boyalı, konuyla ilgili olarak kamu kurumları ve büyük şirketlere vergi iadesinde uyulacak usul ve esasları anlatan bilgi notu gönderdiklerini belirterek, "Hataların yapıldığı noktalara dikkat çektik. Herkesin sorumluluklarına vurgu yaptık." değerlendirmesinde bulunuyor. Boyalı'ya göre yapılan uyarılardan sonra geçtiğimiz yılki bildirimlerde, ?hataların yüzde 50 azaldığı' görüldü. ?Kasıt' ile ?hata'yı birbirinden ayrı tutacaklarını vurgulayan Boyalı, tereddütlerin giderilmesi için Alo Maliye hattı 189'un aranması çağrısında bulunuyor. Doğru beyanda bulunmayanların 3 kat cezayla karşı karşıya kalacaklarına dikkat çeken Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği Başkanı Mehmet Timur, durumun ?naylon fatura' olarak değerlendirilmesi halinde de 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası öngörüldüğünü belirtiyor. Mevcut sistemle vergi mükelleflerinin yüzde 1'inin ancak denetlenebildiğini öne süren Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Mehmet Koç ise vergi iadesi uygulamasının aylık ya da üç aylık dönem halinde uygulanmasını öneriyor. Koç'a göre Maliye Bakanlığı, vergi iadesi yoluyla asıl amaç olan kayıp ve kaçağın önüne geçemiyor. Bu yüzden çalışan, çalışan özürlü ve emekli arasındaki iade oranı ve iadeye esas mal ve hizmet alımlarıyla ilgili farklılıkların ortadan kaldırılması gerekiyor. Kira kontratının tek başına bir belge niteliğinde olduğunu kaydeden Konya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Ahmet İçyer, "Doğruluğunu kanıtlamak için banka dekontu gibi unsurlara ihtiyaç yok. Kontrat tek başına zarfa konulabilir." diyor.

ÇALIŞANLAR NELERİ BEYAN EDEBİLİR?

Eğitim ve öğretim harcamaları, sürücü kursu, dershane ve eğitim kursları ödemeleri, özel ders veren öğretmen ücretleri, okul servisi bedeli (serbest meslek makbuzu ile), özel yurt barınma gideri, sınav dergisi ücretleri, kitap ve kırtasiye giderleri.

İlaç ve sağlık malzemesi bedeli, hastane giderleri.

Sigara, alkollü içecek ve ev hayvanlarına alınanlar dışındaki bütün yiyecek ve içecek masrafları.

Elbise, ayakkabı gibi giyim harcamaları, kumaş, yün gibi tuhafiye giderleri, giyim eşyalarının tamiri ve boya masrafları, gelinlik ücretleri.

Kira ödemeleri.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber