Meteoroloji'den çamur yağmuru uyarısı/ Video

Meteoroloji Uzmanı Fatih Murat Oğlakçı, şu an itibariyle toz bulutu ve yağışlı sistemin devam ettiğini belirterek, "Batı kesimlerde kuvvetli rüzgarlarla taşınım devam ediyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Nisan 2013 16:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meteoroloji Uzmanı Fatih Murat Oğlakçı, şu an itibariyle toz bulutu ve yağışlı sistemin devam ettiğini belirterek, "Batı kesimlerde kuvvetli rüzgarlarla taşınım devam ediyor.

Bu taşınım önümüzdeki saatlerde de devam edecektir. Hatta, yarında toz taşınımı iç kesimlerde yağışla birlikte devam edecektir. Yarın sabah ilk saatlerde iç ve batı kesimlerde, yarın akşam saatlerinde de iç kesimlerde kuvvetli olacağını tahmin ediyoruz" dedi.

Bugün İç ve Batı kesimlerde etkili olan toz bulutu ile ilgili açıklamalarda bulunan Meteoroloji Uzmanı Fatih Murat Oğlakçı, Kuzey Afrika'dan kuvvetli güney rüzgarlarıyla birlikte toz fırtınalarının Türkiye'ye taşındığını ve Türkiye'de de İç ve Batı kesimlerinde bu toz bulutlarının etkili olduğunu ifade etti. Son tahminlerimize göre bu bölgelerde de yağış beklediklerini belirten Oğlakçı, "Toz bulutları bu yağışlı hava ile birleştiğinde bazı bölgelerde güneyde İç Ege ile Kocaeli ve İstanbul'da çamur yağmuru dediğimiz olay meydana geldi. Aslında bu toz bulutunun yağışla bulutuyla birleşmesinden dolayı oluşan bir olay. Eğer bu bölgede biz bir yağış beklemiş olmasaydık, sadece toz taşımından bahsedecektik. Buda hava kalitesinde azalma ve nefes darlığı, bunun yanında görüş mesafesinde azalma gibi hava olaylarına sebep olacaktı. Ama bugün yağışla birleştiği için toz bulutu çamuruna sebep oldu. Şu anda hala aynı toz bulutu ve yağışlı sistem devam ediyor. Batı kesimlerde kuvvetli rüzgarlarla taşınım devam ediyor. Bu taşınım önümüzdeki saatlerde de devam edecektir. Hatta, yarında toz taşınımı iç kesimlerde yağışla birlikte devam edecektir. Yarın sabah ilk saatlerde iç ve batı kesimlerde yarın akşam saatlerinde de iç kesimlerde kuvvetli olacağını tahmin ediyoruz. Ankara'da az önce hafif de olsa çamur yağışı oldu. Belirgin olarak Güney ve İç Ege'de Kocaeli ve İstanbul'da görüldü" dedi.

Bu hava olayının her zaman olabilecek bir olay olduğunu kaydeden Oğlakçı, "Özellikle Kuzey Afrika üzerinden toz tabakası rüzgarlarla birlikte rüzgarın gittiği yöne taşınır. Bu Türkiye olur, Kıbrıs olur. Biz bunu Güneydoğu Anadolu Bölgesinde sık sık yaşıyoruz. Orada yağış olmadığı zaman sadece toz taşımından bahsediyoruz. Toz havada kararma, araçların üzerinde toz tabakası oluşturma şeklinde kendini göstermektedir. Bu her zaman olabilir. Ama geçiş zamanları olan ilkbahar ve yaz aylarında görülen hava olayıdır" dedi.

Konuyla ilgili olarak vatandaşlara uyarılarda bulunduklarını hatırlatan Oğlakçı, "Özellikle bugün iç ve batı kesimleri için bu konuda uyarılarda bulunduk. Çamur yağmuru ulaşımda aksamalara sebep olabilir. Görüşün azalması, hava kalitesinin azalması olur. Nefes darlığı ve nefes alma sorunu olanları etkileyebilir. Çok kuvvetli olduğu durumlarda hava ulaşımında aksamalara sebep olur. Açık arazilerde görüşün çok kısa mesafelere düşmesine yol açar. Bizde bu konulara dikkat çektik. Tarım açısından aşırı bir sıkıntı oluşturmaz. Ziraatı etkiyecek bir olay değil. Çok yoğun olursa güneşlenmeyi azaltır. Sıcaklığın ani düşmelerine sebep olmaz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber