Özel güvenlik sektöründeki rant, sertifika kalpazanlığını hortlattı

Haber Giriş : 20 Aralık 2005 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sahte ehliyet, pasaport ve kimlik kartından sonra, şimdi de sahte sertifika sektörü hortladı.

Malatya polisinin yaptığı bir operasyon, 2,5 milyon işsiz gencin bulunduğu ülkemizde gençlerin hayallerinin sahte sertifikalarla çalındığını gözler önüne serdi. 1 Ocak 2006'dan itibaren sertifikasız güvenlik görevlisi çalıştırmanın cezasının 6 milyar liraya kadar çıkartılması ve sertifika maliyetinin yaklaşık 800 milyon lirayı (800 YTL) bulması en çok kalpazanların işine yaradı. Yaklaşık 900 güvenlik şirketinin faaliyet gösterdiği sektörde, binlerce sertifikanın 450-500 milyon lira karşılığında işsiz gençlere satıldığı belirlendi. Bu şebekelerden biri Malatya'da çökertildi.

Malatya Emniyet Müdürlüğü'ne yapılan bir ihbar üzerine harekete geçen polisler 23 yaşındaki Serkan A. ve 43 yaşındaki Mehmet A.'nın sahte ?özel güvenlik sertifikası' sattıklarını tespit etti. Zanlıların üzerinde 4 adet özel güvenlik sertifikası bulundu. Polis, ikinci olarak Polis Meslek Yüksekokulu'nun karşısındaki bir sitede oturduğu belirtilen Mehmet A.'nın evine baskın yaptı. Evde 241 adet ?Security Yeterlilik Belgesi? ibaresi bulunan boş belge ve 285 adet ?T.. Özel Temizlik ve İlaçlama? ibaresi bulunan yeterlilik belgesi, 7 adet çeşitli şirketler adına düzenlenmiş kaşe ele geçirildi. Serkan A. ve Mehmet A. çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak Malatya E Tipi Cezaevi'ne gönderildi.

Özel güvenlik sertifikalarını sahtesinden ayıran en büyük özelliği üzerinde verildiği il valiliğinin isminin yer alması geliyor. Ayrıca, belgenin altında kurs yetkilisinin imzası ile vali adına vali yardımcısının imzasının bulunması gerekiyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber