SPK Başkanı iki Audi marka makam aracı elinden alınınca mı küstü?

Haber Giriş : 20 Aralık 2005 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2006'da görevden ayrılacağını açıklayan SPK Başkanı'nı, İMKB ile SPK üyelerinin yaptığı makam aracı operasyonunun küstürdüğü ortaya çıktı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar'ım önceki gün Abant'tan duyurduğu görevden ayrılma kararının ardında, Kurul üyeleri ile ÎMKB'nin ortak by-pass operasyonu olduğu ortaya çıktı. Hükümet tarafından Ocak ayında atanan iki yeni üyeyle, Cansızlar arasında giderek artan bir gerginlik olduğu, kopuşun da son bir ayda ard arda yaşanan olayların sonucunda yaşandığı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre Cansızlar açısından bardağı taşıran son damla ÎMKB ve hükümetin atadığı SPK üyelerinin ortaklaşa gerçekleştirdiği Audi operasyonu oldu.

SPK'yı, kendisini 'tasarruf genelgesi'ne sokmakla sorumlu tutan ÎMKB yönetimi ile kurul üyelerinin ortaklaşa yaptığı ileri sürülen operasyonla Cansızlar'ın kullandığı Audi marka iki makam aracı elinden alındı. Üstelik bu operasyon Başkan Cansızlar görev için yurtdışında olduğu sırada yapıldı. Kullandığı Audi A8 marka makam araçları haberi olmadan elinden alınan Cansızlar, yurtdışından dönüp olayı öğrenince beyninden vurulmuşa döndü.

Araçların Maliye Bakanlığı'na teslim edilmesinin ardından konuyu Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'e yansıtan Cansızlar, "Kurul'da yetkisizleştiriliyorum. Benim yokluğumda kararlar alıp beni by-pass ediyorlar. İş yapamıyorum" şikayetine karşılık bulamayınca, süresinin bitmesine 10 ay kala ipleri kopardı.

İMKB rövanşı aldı?

SPK'nın 27 kişilik bir ekiple yoğun denetim yürüttüğü ÎMKB'nin tasarruf tedbirlerine tabi olup olmadığı tartışmaları ve iki kurum arasındaki gerginlik bir süre önce kamuoyuna yansımıştı. 10 Kasım'da tasarruf tedbirlerine zoraki de olsa uyma kararı alan ÎMKB, konuyla ilgili olarak SPK'yı sorumlu tutmuştu. Ardından Başbakan Yardımcısı Şener'in araya girmesiyle iki kurum arasında yumuşama sağlandığı izlenimi ortaya çıkmıştı. Ancak bu izlenimin doğru olmadığı anlaşıldı. SPK kaynaklarından alınan bilgiye göre İMKB, Cansızlar'a yönelik Audi operasyonuyla tasarruf genelgesi olayının rövanşım aldı.

Edinilen bilgiye göre, İMKB tasarruf genelgesine uymak zorunda kalınca ilk iş olarak Maliye Bakanlığı'na bir yazı yazarak, kendi araç parkındaki 65 adet otomobili teslim etmek istediğini bildirdi. Ancak bu arada söz konusu araçların iki tanesinin SPK Başkanı Cansızlar'a tahsis edildiğini de belirtti. Ardından da SPK'ya bir yazı yazarak söz konusu iki aracın da bu kapsamda Maliye Bakanlığı Tasfiye İşleri Genel Müdürlüğü'ne teslim edilmesi gereğine dikkat çekti. SPK Başkanı Doğan Cansızlar bir görev nedeniyle yurtdışındaydı. Ancak SPK Kurul üyeleri Başkan Cansızlar'ın yokluğunda bir toplantı yaparak İMKB'den gelen yazıyı değerlendirdi. Kurul iki aracın hemen teslim edilmesi yönünde karar aldı.

Ardından da Audi A8 model iki aracı Maliye Bakanlığı'na teslim etti. İki aracın da şu anda Maliye Bakanlığı parkında olduğu öğrenildi. Bu arada Başkan Cansızlar'ın makam aracı olarak 10 yıllık Opel marka araca döndüğü de gelen bilgiler arasında.

SPK üyeleri Başkan'a savaş mı açtı?

Makam araçlarının alınmasının ardından Başbakan Yardımcısı Şener'e, "Ben yokken Kurul toplanıp beni by-pass ediyor. Bunu bir kaç aydır yapıyor" şikayetini ileten Doğan Cansızlar'a, suskunluğunu bozduran bir olay da 'isim' gerginliği oldu.

Buna göre Hazine'nin DASK (Doğal Afet Sigorta Fonu) için bir temsilci belirlemeleri isteğine SPK adına Başkan Cansızlar, Fon yönetiminden gelen bir Daire Başkanı'nın ismini bildirdi. Ancak Cansızlar'ın yurtdışında olduğu bir sırada Kurul yine toplandı ve Hazine'ye bir yazı yazarak "Başkan'ın bildirdiği isim geçerli değildir. Söz konusu isme Kurul karar verir" diyerek Hazine'ye yeniden üç ayrı isim bildirdi. Cansızlar, yurtdışı dönüşünde durumu öğrenerek Hazine'ye "Kurul'un yetkisi atama ve görevde yükselmelerle ilgilidir. Bu isim görevde yükselme değil, temsildir. Kurul yazısını dikkate almayın" dedi. Audi operasyonuyla İpleri koparan Cansızlar, bu olayın ardından ise konuşmama kararını bozdu ve Abant toplantısındaki açıklamalarım yaptı.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber