Evde sağlık hizmetleri ve kapsamı

Ünye Toplum Sağlığı Merkezi Müdürü Dr. Engin Araz, evde sağlık hizmetleri ile ilgili merak edilenleri açıkladı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Nisan 2013 20:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Evde sağlık hizmetleri ve kapsamı

Evde sağlık hizmetlerinin çeşitli hastalıklara bağlı olarak, evde sağlık hizmeti sunumuna ihtiyacı olan bireylere evinde ve aile ortamında sosyal ve psikolojik danışmanlık hizmetlerini de kapsayacak şekilde verilen muayene, tetkik, tahlil, tedavi, tıbbi bakım, takip ve rehabilitasyon hizmetlerini kapsadığını belirten Dr. Engin Araz, "Evde sağlık hizmeti kapsamında ilk aşamada yatağa bağımlı hastalara hizmet verilmekte. Hasta grupları ise, KOAH vb. solunum sistemi hastalıkları olanlar, yatağa bağımlı hastalar (felç geçiren hastalar gibi), terminal dönem palyatif bakım hastaları, İleri derecedeki kas hastalığı olanlar, yeni doğanlara (0-1 aylık) fototerapi uygulamaları, ve evde sağlık hizmeti kapsamına alınan hastaların ihtiyaç duyduğu ağız ve diş sağlığı hizmetleri oluşturuyor" dedi.

Evde sağlık hizmetlerinden yararlanmak isteyenlerin Ordu Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün Evde Sağlık Hizmetleri İletişim ve Koordinasyon Merkezi'ne telefonla, hastane çıkışında Evde Sağlık Hizmeti Birimi'ne, Ünye Toplum Sağlığı Merkezi'ne ve aile hekimliklerine şahsi olarak yapılabildiğini belirten Dr. Araz, "Evde sağlık hizmetlerinin, ilçe merkezinde hastanenin Evde Sağlık Hizmetleri Birimi; ilçe merkezi dışındaki köy ve beldelere ise Ünye Toplum Sağlığı Merkezi Mobil Evde Sağlık Hizmetleri Birimi hizmet vermektedir. Yapılan başvuru sonrası birim tarafından ön değerlendirme amacı ile ev ziyareti yapılmaktadır. Yapılan bu değerlendirme sonrası kişinin evde sağlık hizmeti alıp alamayacağı, hizmet verilecekse hizmetin neleri kapsayacağı planlanır. Evde sağlık hizmetleri planlı hizmetleri kapsar ve randevu usulü hizmet verilir. Bunun için daha önceden belirtilen tarih, saat ve ziyaret edecek kişilerin bildirildiği randevular düzenlenip önceden hasta ve hasta yakınlarına bildirilmektedir" diye konuştu.

Aile hekimlerinin de evde sağlık hizmeti verebileceğini belirten Dr. Engin Araz, "Bu hizmetin yapılan başvuruları değerlendirmek veya evde sağlık hizmeti alan hastaları var ise takip ve ziyaret şeklinde sunulur. Dolayısı ile program dışına çıkmaları poliklinik hizmetleri ve mobil hizmetlerini aksatacağı için mümkün değildir. Aile hekimlerinizin haftalık programları aile sağlığı merkezinde yazılı olup vatandaşlarımız hekimlerin programlarını oradan takip edebilir, ev ziyaretlerine ayrılan gün ve saatleri öğrenebilirler" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber