4001 mi, İİBF mezunu mu?

Bir idari işlemde asıl olması gereken kamu yararı olmalı ve her idari işlemin dayandığı bir kamu geçmişi olmalı....

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 08 Nisan 2013 00:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
4001 mi, İİBF mezunu mu?

KPSS merkezi yerleştirmeleri ile birlikte gündeme gelen bir sorun bulunuyor.

Devletin düz memur kadrolarına 4001 olarak adlandırılan "4 yıllık fakülte mezunları" mı, yoksa sadece "İİBF ve SBF mezunları" başvurubilmeli?

Bu sorun özellikle son 3-4 yıldır gündemde.

Her iki tarafın da argümanlarını tekrarlayacak olursak;

İİBF mezunları, sadece bu kadronun yapacağı işleri yapmak için eğitim aldıklarını,
4001 mezunları ise bu kadronun yapacağı işlerin uzmanlık gerektirmediğini, Devletin bir çok bölüme kadro açmadığını,
belirtmektedir.

Bu konu uzun süredir gündemde yer almasına rağmen, bilimsel bir çözüm geliştirilememiş veya bilimsel bir çözümleme yapılmışsa da bu kamuoyuna duyurulmamıştır.

Devletin üst bürokrasisi, özellikle 4001 ile memur aldıklarında, memuriyete yerleşen kişinin daha sonra mesleği ile ilgili görevi yapmak için ya kurumu unvan değişikliği sınavı açmaya zorladığını ya da yeniden KPSS'ye girerek mesleği ile ilgili bir kadroya yerleşemeye çalıştığını belirtmektedir. Kamu kurumlarının personel yönetim birimleriyle yaptığımız görüşmelerde, bu sorundan doğan bürokratik işlemlerle uğraşıldığı ifade edilmektedir.

Diğer taraftan, siyaset kurumu ise böyle bir durumda kamu yararından ziyade daha çok kişinin gönlünü almak gibi bir eğilim içerisine girmektedir. Faruk Çelik'in dün yayınlanan açıklaması buna örnektir. Çelik'in bu açıklamasında, mümkün olduğunca daha çok kişinin gönlünü mutlu etmek gibi bir hedef gözettiği açık olarak görülmektedir.

Ancak, sorunun çözümü için siyasi kaygılardan uzak, kamunun ortak yararını önceleyen bir belirleme yapılması uygun olacaktır. Bu belirlemeyi de, bir bakanın veya bir bürokratın veya bir internet sitesinin tek başına yapmasının yeterli olmayacağını düşünüyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber