Hastanın kalbindeki delik ameliyat yapılmadan kapatıldı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde 55 yaşındaki bir hastanın kalbindeki 23 mm’lik delik ameliyat yapılmadan kapatıldı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Nisan 2013 11:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hastanın kalbindeki delik ameliyat yapılmadan kapatıldı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde 55 yaşındaki bir hastanın kalbindeki 23 mm'lik delik ameliyat yapılmadan kapatıldı.

55 yaşındaki S.D. çarpıntı, nefes darlığı şikayeti başvurduğu ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı' nda yapılan tetkikler sonucu kalbinde doğuştan gelen 23 mm'lik delik olduğu ve bu deliğe bağlı kalbinde büyüme meydana geldiği tespit edildi. Atrial septal Defekt (ASD) adı verilen delik

ÇOMÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyeleri Doç. Dr.Yücel Çölkesen, Yard.Doç. Dr. Ahmet Barutçu ve Yard.Doç.Dr. Emine Gazi tarafından, şemsiye yöntemiyle yarım saat süren operasyonun ardından kapatıldı.

Hastanın kalbinde yıllardır var olan deliğin, ameliyatsız olarak kapatılmasının mümkün olduğunu belirten Kardiyoloji Anabilim Dalı ekibi yaptığı açıklamada, "Hastamızın kalbinde var olan bu delik, ASD ismini verdiğimiz doğumdan itibaren var olan bir delikti. Bu delik uzun vadede hasta için sorun oluşturabilirdi. Kalbin sağ tarafında büyüme ve beyine emboli atma riski taşıdığı için deliğin kapatılması gerekiyordu. Normal şartlarda kalpteki deliklerin kapatılması için ameliyatlı veya ameliyatsız yöntemler mevcuttur. Hastamızda kullandığımız bu yöntem yeni bir yöntem değil, fakat çok sık uygulanan bir yöntem de değil. Kalpteki bazı deliklerin kapatılması bu yöntemin uygulanması için uygun olmasa da kalpteki deliklerin büyük bir kısmını ameliyatsız kapatmak mümkündür. Ameliyatsız kapatılması mümkün olmayan vakaları ise ameliyat ile kapatılması için cerrahlara yönlendiriyoruz. Hastamızın yaptığımız tetkiklerin sonuçları ve deliğin yapısı ameliyatsız işlem yapılmasına müsait olduğu için bu yöntemi uygulayabildik. Ameliyatsız olarak, hastanın kalbindeki deliğe, şemsiyeye benzeyen çok küçük bir cihazı anjio yöntemiyle yerleştirerek, deliği tamamen ortadan kaldırdık. Kalbindeki delik tamamen kapandı. Kontrol için çektiğimiz filmde de kalbin iç boşlukları arasında daha önce var olan delikten hiçbir kan akımı olmadığını tespit ettik. Hastamızı işlemden yirmi dört saat sonra sağlıklı bir şekilde taburcu ettik" dediler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber