Koleksiyondan ambulans müzesine

Koleksiyondan ambulans müzesine

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 08 Nisan 2013 11:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Koleksiyondan ambulans müzesine

İZMİR 112 Acil Servis'ten Sorumlu Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Turhan Sofuoğlu, Türkiye'nin ilk ambulans müzesini oluşturmak için hareket geçti. Sofuoğlu, 15 yıldır özenle biriktirdiği yaklaşık 400 parçalık oyuncak ambulans maketinin de müzede sergileneceğini söyledi. Çanakkale ve Yemen cephelerinde kullanılan tarihi ambulansların örneklerinin de sergilenmesinin tasarlandığı müzede, uygulamalı olarak ilk yardım eğitimleri de verilecek.

İzmir 112 Acil Servis'ten Sorumlu Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Turhan Sofuoğlu, Türkiye'nin ilk ambulans müzesini oluşturmak için hareket geçti. Çanakkale ve Yemen savaşlarında kullanılan at arabalı ambulansların yer alacağı müzenin İzmir 112 Acil Servisi Urla Eğitim Merkezi'nde oluşturulacağını belirten Sofuoğlu, 15 yıldır özenle biriktirdiği yaklaşık 400 parçalık oyuncak ambulans maketlerinin de müzede sergileneceğini söyledi.

Sağlık Bakanlığı ile konunun görüşüldüğünü ve müzenin İzmir'de kurulmasının uygun bulunduğunu söyleyen Sofuoğlu, şunları anlattı:

"Türkiye'de acil servis ile ilgili yazılmış çizilmiş ne varsa işin içinde ben de varım. Ambulans müzesi fikri yaklaşık on senedir var. Yurt dışında ambulansları sakladıklarını ve fuarlarda sergilediklerini gördüm. Bizde de 1980'li ve 1990'lı yıllarda olan ambulanslar artık kaybolmaya başladı. Tarihe çok önem vermiyoruz. Tarihi binaları yıkıyoruz. Tarihi eşyaları toplama ve saklama merakım oldu. Eskiye böyle bir ilgi olunca ambulansında eskisinin önemli olduğunu düşündüm. O sebeple harekete geçerek Sağlık bakanlığından, Makine Kimya'dan ve devletimizin ilişkili tüm kurumlarından eski ambulans araçları için istekte bulunduk. Bu kurumlardan ambulans olarak kullanılacak araçların fotoğrafları geliyor. Bu araçların bakımlarını yaptırdıktan sonra sergileyeceğiz. Sağlıkta nereden geldik ve nereye gidiyoruz bilmemiz gerekiyor. Daha da eskiye gittiğimiz zaman ambulans ilk olarak atlı olarak karşımıza çıkıyor. Çanakkale ve Yemen cephesinde atlı olarak ambulansların kullanıldığını bilgisine ulaştık. Eğer bu örneklerden bulabilirsek biz de müzemizde bu atlı ambulansları sergileyeceğiz."

Ambulans müzesinde sergilemenin yanında tıbbi eğitimlerinde verileceğini belirten Sofuoğlu, "Sadece ambulansları değil kullanılan tıbbi malzemeleri de sergileyeceğiz. Her tanıtımı yapılan aracın yanında tarihi bilgilerde yer alacak. Sadece kuru kuru bir müze olmayacak. Sesli ve görüntülü canlandırmalar olacak. Aynı zamanda ilk yardım uygulamaların eğitimlerini yine canlandırmalar ile vereceğiz. Hem acil servis tarihini ambulanslar üzerinde anlatırken aynı zamanda ilk yardım bilgilerini eğlenceli ve uygulamalı olarak çocuklarımıza anlatmış olacağız" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber