?800 YTL maaşla bu kadar servet olmaz'

Haber Giriş : 24 Aralık 2005 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kapıkule Sınır Kapısı'ndaki operasyonu yürüten savcılardan biri, rüşvet çarkının, bölgede zengin bir kitle ortaya çıkardığına dikkat çekti. Memurların ortalama 800 YTL maaş aldıklarını hatırlatan savcı, ?Kendileri ve eşleri üzerine kayıtlı çok sayıda gayrimenkul çıktı. Birçoğunun kentteki bar ve eğlence yerlerinin gizli ortağı olduğu tespit edildi.? dedi. Alınan bilgilere göre, sorgu esnasında zanlılar, haklarındaki suçlamaları reddedince savcı, kamera görüntülerini izlettirdi. ?Bunlar ne?? diye soran savcıya memur ve polislerin verdiği cevap ilginç: ?Bu paralar rüşvet değil. Daha önce onlara borç vermiştik, onları geri aldık.?

Kapıkule'deki rüşvet operasyonunun ardından yürütülen soruşturmalarda ilginç detaylar ortaya çıkıyor. Operasyonu yürüten Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı, daha önce Gümrük Muhafaza Müdürlüğü'ne ait 5, polise ait 2 odaya yerleştirdiği gizli kamerayla günlük pasaport ve araç muayene işlemleri sırasında ortalama 250 kez rüşvet alındığını tespit etti. Gözaltına alınan zanlı avukatları, müvekkillerinin ?rüşvet aldıkları' iddiasıyla gözaltına alındıklarını doğrularken, gizli kamera görüntüleriyle ilgili yorum yapmaktan kaçındı. Gizli kamera kaydına göre bir kişinin ?suçlanamayacağını' öne süren bir zanlı avukatı şunları söyledi: ?Gözaltına alınan 86 kişinin tek tek CD'ye çekilmiş görüntüleri var. Bunlar hepsine izletiliyor. Görüntülerde para alışverişi yapıldığı doğru; ama alınan paraların işlem karşılığında alındığı kesinlikle doğru değil. Görüntülerdeki para alışverişi daha önce şahıslar arasında verilen borç paraların geri ödenmesinden ibaret.?

Gözaltına alınan gümrük muhafaza memurları hakkında dile getirilen suçlamaların başında, rüşvet karşılığı günübirlik Türkiye'ye giriş çıkış yapan Bulgar plakalı araçlarla kaçakçılık yapılmasına göz yummak geliyor. Edinilen bilgiye göre Kapıkule'den ülkeye giren araç sayısı günlük ortalama 2 bin 500 civarında gerçekleşiyor. Bunların binini aşkın kısmını Bulgar plakalı araçlar oluşturuyor. Bu araçlar Türkiye'ye yüklü miktarda da kaçak toz şeker, muz, elektronik cihaz ve akaryakıt getiriyor. Kapıkule Gümrükler Başmüdürü İbrahim Halil Ekinci, gümrük sahasında 215 gümrük muhafaza memurunun görev yaptığını belirterek, gözaltına alınan personelin yerine Dereköy, İpsala, Pazarkule ve Hamzabeyli sınır kapılarından personel takviyesi yaptıklarını, kapıda durumun normal olduğunu kaydetti. AK Parti'nin iktidara gelmesinin ardından görevden alınan Ekinci, 2 aylık bir aradan sonra mahkeme kararıyla geri dönmüştü. Kapıkule'de bundan önce de jandarma 15.10.2004'te operasyonda tutuklanan Kapıkule Kara Ulaştırma Müdiresi Keriman Kök'ün ilginç bir özelliği ortaya çıkmıştı. Kök, muhtelif dönemlerde 8 kez tayininin çıkmasına rağmen her seferinde mahkeme kararıyla koltuğuna tekrar oturmuştu. Bu arada Kapıkule Kara Ulaştırma Müdürlüğü kadrosunda 2 müdürün görev yaptığı da ortaya çıkmıştı. Sınır kapısından geçiş yapan şoförler ise operasyondan duydukları memnuniyeti dile getiriyor. İşlerinin daha hızlı yapıldığını belirten şoförler, ?Keşke her zaman bu kadar kolay geçiş yapabilsek.? diyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber