Eğitimde stratejik görgü kuralları

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 18 Nisan 2013 10:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kırşehir Milli Eğitim Müdürlüğü Strateji Geliştirme Şubesi, "Devlet Protokolü ve Kişiler Arası İletişim" başlıklı 71 sayfadan oluşan bir "strateji eğitim planı"nı ildeki tüm okullara gönderdi. Kırşehir Milli Eğitim Müdürü Erdoğan Ayata'nın sunumunu yaptığı planda, "Fert olarak en büyük sıkıntımız özel alan, sosyal alan ve kamusal alanın kesiştiği yerlerdir" ifade yer aldı. Planda, devlet geleneğinin devam etmesinde protokol kurallarına uyulmasının temel prensip olduğunun altı çizildi.

Eşin ve ayakkabın iyi olsun

"Müdür peçetesini açmadan sen de açma. Telefonu sol elinle tut ve asla hapşırma" gibi talimatların da yer aldığı planda, "İyi bir yöneticinin 'evi, eşi, elbisesi, arabası, makam odası, ayakkabısı, konuşması iyi olmalıdır" sözleri yer aldı. Ayata'nın 'iyi eş' vurgusu tepki aldı.Milli Eğitim Müdürü Ayata, protokol kuralları ile sürekli karşılanılmadığını hatırlatarak, şu ifadeye yer verdi: "Bu kuralları hatırlatmak amacıyla hazırlanan bu kaynağın sizlere faydalı olması dileğiyle başarılar diliyorum."

Sihirli sözcükler; Muhteşem-Harika

İnsanlarla, amirlerle-müdürlerle etkili bir iletişim için her zaman geçerli sözcükler ise şöyle sıralanıyor; Kesinlikle, Derhal, Açıkça, Muhteşem, Hemen, Memnuniyetle, Özellikle ve Harika...İşte ilçe milli eğitim müdürleri, okul müdürleri ve öğretmenlerin kamu görevlisi olmayan eşleriyle ilgili, 'Eşiniz iyi olmalıdır' tanımlaması ile 'Çok delikli olan tuz, az delikli olan karabiberdir' gibi genel sofra adabıyla ilgili tanımlamaların talimat olarak verildiği plan eğitimcileri kızdırdı.

Planda, bir nevi 'adabı muhaşeret' kurallarını içeren şu öneriler yer alıyor:

ÇAĞRILMADAN GELME OTUR DEMEDEN OTURMA

-İyi bir yöneticinin; 'evi, eşi, elbisesi, arabası, makam odası, ayakkabısı, çantası, kravatı, saati, kalemi, imzası, konuşması iyi olmalıdır. Bu kişisel kalitenizin ötesinde devleti temsil etmenin gereğidir" -Resmi alanda bir yöneticinin başarısının yüzde 33'ü kişiliği, yüzde 33'ü işi ve yüzde 34'ünü protokol ortaya çıkarır. -Ayaktayken kravatın uç kısmı kemere dokunmalı, kravat her seferinde yeniden bağlanmalıdır. - Pardösü lacivert ve siyah olmalı, hiçbir rahatsızlık vermeden ceket üzerine giyilebilmeli, dizleri kapatmalı. - Gömlek beyaz olmalı, açık mavi tonları da olabilir. - Hanımlarda gündüz ve gece koyu renk takım kumaş pantolon-ceket yarı resmi kıyafettir. - Sivil olarak olarak resmi kıyafet hanımlarda gündüz tayyör gece uzun etek, tuvalettir. -Çağrılmadan ve randevu almadan makama gidilmez.Makama gidildiğinde üstünüz otur demeden oturulmaz. -Makamda işiniz bittiğinde üstünüz iltifat ederse ona teşekkür edilmez sadece, 'sağolun' denilir.

PARFÜMÜNÜ AZ SIK DİKKAT DAĞITMA

- Bayanlar kıyafetlerinde aşırıya kaçmamalı.Aşırı makyaj, aşırı takı ve aksesuar, aşırı parfüm ortamdakilerin dikkatini dağıtacaktır. - Görgü ve nezaket kuralları alt başlığı ise; "Hatasız kul olmaz hata yapabilirsiniz ancak özür dilemeniz gerektiğinde, gecikmeden özür dileyiniz" diye başlıyor. - Tanışırken önce adınızı-soyadınızı sonra ünvan ve görevinizi söyleyin. - Yalnızca gösterdiği koltuğa oturulur.Üstünüz elini uzatmadan elinizi uzatmayın. - İlk defa gittiğiniz makama elinizde kalem ve ajanda ile gidin. - İşiniz bittiğinde üstünüz iltifat ederse ona teşekkür edilmez sadece, 'sağolun' denilir. - Makama çanta, pardösü ile girme, ayak ayak üstüne atma, kıyafetinle oynama, aşırı mimiklerden kaçın, koltukta geriye yaslanma. - Makamda ikramı reddetme, kapıyı elle tutup kapatarak çık.

YEMEĞİ TATMADAN TUZ ATMAK GÖRGÜSÜZLÜKTÜR

- Telefonda gülümseyin. sesinizdeki nezaket ve saygı telefondaki gülümsemenizdir. - Kadınlarla tanıştırılırken önce kadınların el uzatması beklenir. Kadınlar el uzatma durumunda değildir. Başları ile de selam alabilirler. - Üst düzey peçetesini açmadan diğerleri açmamalıdır. - Masadan yere düşeni alma, garsona yardım etme, bu kibarlık değildir. -Restoranda mönü açık kaldığı müddatçe garson gelmez. Yemeğini seç mönüyü kapat. -Peçeteni dizinin üzerine ser, tabak altına değil. -Yemeği tatmadan tuz atmak görgüsüzlüktür.

MASADA ÜST DÜZEY VARSA KÜRDAN KULLANILMAZ

-Protokol varsa kürdan kullanılmaz. -Eşinizle yemeğe gidiyorsanız karşılıklı, sosyal yemeklerde yan yana oturun. -Restoranda yemeği bayan söylemez, bey onun adına söyler. -Erkekler pardösülerini vestiyere bırakır, bayanlar yanına alabilir. -Peçetenin amacı ıslanan ve yağlanan dudaklarınızı silmektir. -Masadan kısa süreli ayrılmada peçeteni sandalyeye bırak. -Kullandığın kağıt peçeteyi katlamadan servis tabağının sağına bırak. -Ev davetlerinde bez peçete makbul ama ikiside olur.

Sultan UÇAR / AHT -ÖZEL HABER

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber