26 Baro başkanından Rektör Aşkın'a destek

Haber Giriş : 28 Aralık 2005 18:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

28 baro başkanı,(TBB) Başkanı Özdemir Özok'un, Van (YYÜ) Rektörü Aşkın'ın tutuklu yargılanmasına ilişkin açıklamasının, tüm baroların ortak aklı ve düşüncesinin ürünü olduğunu bildirdi.

28 baro başkanı, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Özdemir Özok'un, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın'ın tutuklu yargılanmasına ilişkin açıklamasının, tüm baroların ortak aklı ve düşüncesinin ürünü olduğunu bildirdi.

Aralarında İstanbul, İzmir, Bursa, Denizli, Sakarya, Mersin, Batman, Tunceli, Samsun, Ordu ve Kocaeli baro başkanlarının da bulunduğu 28 baronun başkanı tarafından yapılan ortak açıklamada, hiçbir organ, makam, merci ve kişinin, yargının kurucu unsuru olan savunmanın açıklamalarına ve çalışmalarına ilişkin emir ya da talimat veremeyeceği, genelge gönderemeyeceği, tavsiye ve telkinde bulunamayacağı belirtildi.

Açıklamada, TBB Başkanı Özdemir Özok'un, 21 Ekim'de Van Adliyesi önünde yaptığı konuşmanın, Van Cumhuriyet Başsavcısı'nın Van Barosu avukatları hakkındaki sözleri kınamaya yönelik olduğu ifade edilerek, şöyle denildi:
?Başkanımız avukat Özdemir Özok tarafından okunan metin ve yapılan açıklama 76 baro başkanının ortak aklı ve düşüncesinin ürünüdür. Bu ortak düşünceye, Türkiye Cumhuriyeti'nin tüm vatandaşlarının savunma hakları adına sahip çıkıyoruz ve imza atıyoruz.

Anayasa'nın 138. maddesine göre hiçbir makam, merci ya da kişi, Cumhuriyet Başsavcısı'na telkin ve tavsiyede bulunmamalıdır. Şu husus açıklıkla bilinmelidir ki Anayasa'nın 138. maddesinde işaret edilen merci, doğrudan ve özellikle yürütme gücünü elinde tutanlardır. Savunmanın yaşama geçmesi, savunmanın önünün açılması ve hukuk devleti için ödenmesi gereken bedel varsa sayın başkanımız Özok yanında, bildiride imzaları olan baro başkanları olarak bizler de bu bedeli ödemeye hazırız.?

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber