Önder Kadın Sağlıkçılar ilk derse başladı

Çankaya Belediyesi, kadınlara, sağlık, sosyal ve kültürel bakımdan bilinç kazandıracak "Önder Kadın Sağlıkçılar" projesini başlattı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Nisan 2013 12:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Önder Kadın Sağlıkçılar ilk derse başladı

Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, projenin ilk gününde kadınların yanında yer aldı.

Çankaya'nın gelişmekte olan bölgeleri, Bademlidere, Zafertepe ve Mimar Sinan Mahallelerinde sürecek projenin ilk günü Bademlidere Mahallesi'nde bulunan TODAM Semt Merkezi'nde, Bülent Tanık'ın açılış konuşması ile başladı. Bu bölgede yaşayan kadınların, bölgeyi ayakta tutacağını ve bölge çocuklarını yetiştirip topluma hazır hale getirmekte çok önemli rol üstlendiklerini ifade eden Tanık, bölge kadınlarının bölgede olup biteni ve insanların ihtiyaçlarını ilk hisseden ve çare üretmek için çırpınan kişiler olduğunu söyledi. Tanık, ülkedeki sağlık hizmetlerine erişilebilirliğinin maddi olanaklarla doğru orantılı olduğunu belirterek, uygulanmaya başlanan bu eğitimlerde sağlık sistemiyle ilgili neler yapılabileceği ve verilen pratik bilgilerle, gönüllülerin, çevresinde, birer sağlık rehberi olacaklarını sözlerine ekledi.

Göreve geldiklerinden itibaren sağlık danışma kurulu oluşturduklarını ve çeşitli illerden akademisyenlerin bu kurulda yer aldığını belirten Tanık, belediye olarak, halk örgütlü ve halk yararına sağlık politikaları izlemeye çalıştıklarına dikkat çekti. Başta çocuklar olmak üzere engelliler ve ileri yaşlıların bakımının, ağır yükünün kadınların omuzlarında olduğunu vurgulayan Tanık, Önder Kadın Sağlıkçılar Projesi'nin bilinçli kadınlar yaratacağını ifade etti.

Projenin Türkiye'de ilk olacağını belirten Tanık, "Bilinçli yapılan ilk yardım nasıl hayat kurtarıyorsa, bu projedeki eğitimlerle bilinçlendirilmiş kadınlar da çevrelerindekilerin sağlık hakkı başta olmak üzere kamusal hizmetlerden yararlanma ve koruyucu tedbirlerin alınması gibi konularda aydınlanmasını sağlayacak. Mevcut sistem nedeniyle giderek daha büyük sağlık kampüsleri oluşturuluyor. Sigortalı ve paralı katkı payları yüksek biçimde sağlık hizmetine erişmek durumunda olan insanlarımızın hiç olmazsa derdine bir nebze çare olacak, en azından yolda kaybolmalarını engelleyecek bir süreci hazırlamış olacağız. Türkiye'ye örnek olacak bu projeyi hayata geçiren Kent ve Sağlık Danışma Kurulumuza teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Tanık daha sonra, Çankaya Belediyesi Kent ve Sağlık Danışma Kurulu Üyesi ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyeliği ile Türk Tabipler Birliği Genel Sekreterliği görevleri bulunan, eşi, Prof. Dr. Feride Aksu Tanık'ın verdiği ilk derse katıldı.

Önder Kadın Sağlıkçılar gönüllüleri, Liderlik ve İletişim, Kamu Kurumlarından Yararlanma, Toplumsal Cinsiyet ve Çocuk Sağlığı başlıklarının yer aldığı eğitim sürecini 15 Haziran'a kadar sürdürüp aranın ardından eylül ayında tekrar devam edecekler. Gönüllü kadınlara ayrıca, tiyatro ve sinema gösterimi ile Ankara gezisi ve hafta sonu kahvaltıları gibi sosyal etkinlikler düzenlenecek. Çocuklar için de anneleri eğitimdeyken yararlı vakit geçirebilecekleri özel bir sınıf hazırlandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber