Fişini tam veren emekli %1 kaybedecek

Haber Giriş : 01 Ocak 2006 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Fişini tam vererek maaşının yüzde 5'i kadar vergi iadesi alan emekli yeni sistemde yüzde 4 alacak. Böylece fişlerini tam verenin kaybı yüzde 1 olacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın önceki akşam 'Ulusa Sesleniş' konuşmasında açıkladığı yeni vergi iade sistemi, kapsam içindeki harcamalarının tamamını belgelendiren emeklilerin cebine vergi iadesinden girecek parayı yüzde 1 oranında azaltacak.

Yeni uygulamaya göre, emeklilere her ay vergi iadesi bedeli olarak aylıklarının yüzde 4'ü ödenecek. Avans olarak ödenecek bu bedel, aylıklarla birlikte peşin olarak verilecek. Emeklilerin daha sonra bu avansları fatura ya da fişle belgelendirmeleri gerekmeyecek. Böylece hem avans tutarını karşılamak için yeterli fiş bulma zorunluluğu, hem de vergi iadesi zarfı doldurma işlemleri sona erecek. Ancak, yeni uygulamayla emeklilerin vergi iadesinden aldığı payda azalma söz konusu olacak.

Ek ödeme yok
Mevcut sistemde, emeklilere aylıklarının yüzde 4'ü oranında 3 ayda bir avans veriliyor. Yani emeklilere mart, haziran, eylül ve aralık aylarında olmak üzere, yılda dört kez avans ödeniyor. Dördüncü avans ödemesi yapıldıktan sonra emeklinin 12 ay boyunca aldığı aylıkları üzerinden yüzde 5 hesap edilerek, toplam ödeme miktarı bulunuyor. Emekli, bu miktarı fiş ya da faturayla belgelendirebilirse daha önce aldığı avanslar düşülerek, geri kalan para hak sahiplerine ödeniyor. Yani vergi iade tutarından avanslar mahsup edilerek, emekliye ek bir ödeme daha yapılıyor.

Emekliler aldıkları avans miktarını fiş ya da faturayla belgelendiremezse ve eksik bildirimde bulunursa yapılan avans ödemelerine ilişkin borç çıkarılarak, aylıklarından kesiliyor. Yeni uygulamayla yıl sonunda ek olarak alınabilen yüzde 1'lik pay ortadan kaldırılmış oluyor. Örneğin; ayda 600 YTL aylık alan bir emekli (yıl içinde herhangi bir zam yapılmadığı varsayılırsa) mevcut iade sistemine göre 3 aylığı üzerinden 72 YTL avans alıyor. Bu avans 3 ayda bir verildiği için yılda toplam 288 YTL oluyor.

72 YTL azalacak
Sene sonunda emeklinin toplam vergi iadesi tutarı, yıllık maaş toplamı olan 7 bin 200 YTL'nin yüzde 5'i alınarak (360 YTL) hesaplanıyor. Ancak emeklinin daha önce aldığı 288 YTL'lik toplam avans 360 YTL'den düşülerek, emekliye 72 YTL ek ödeme yapılıyor. Yeni uygulamayla emekli bu ek ödemeyi alamayacak.

'IMF de istiyordu'
Başbakan Erdoğan 'Ulusa Sesleniş'te uygulamanın IMF'nin de isteği olduğunu belirterek şunları söylemişti: "Bugüne kadar hiçbir hükümet buna cesaret edememişti. Uygulama kaldırılarak IMF'nin de istediği yapılmış oluyor. Belge ticareti de önleniyor. İade uygulaması kaldırılabilir, haklı sebepler bulunabilir. Ancak emeklilerin gelirlerini azaltmamak şarttır. Bunun için de emekli aylıklarını normal artışın dışında ilaveten yüzde 4 değil yüzde 5 artırmak gerekir."

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber