Haydi Kızlar Okula Kampanyası'nda Aydın sınıfta kaldı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Ocak 2006 19:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı ile UNİCEF tarafından Türkiye'de 53 ilde devam eden 'Haydi Kızlar Okula' kampanyasında Aydın sınıfta kaldı.

2005-2006 eğitim-öğretim yılının 1. döneminin son gününde Aydın İl Özel İdaresi salonunda Vali Mustafa Malay başkanlığında yapılan toplantıya, vali yardımcıları, ilçe kaymakamları, Milli Eğitim Müdür Vakili Erol Taşpınar, ilçe ve beldelerin belediye başkanları, milli eğitim müdürleri, çeşitli kurum ve kuruluş müdürlerinin yanı sıra çok sayıda sivil toplum örgütü katıldı. Toplantıda, Aydın genelinde ilköğretim okullarında 4 bin 502 kız öğrencinin eksik olduğu bildirildi. Yapılan alan taramalarında okul çağında olmasına rağmen okula gönderilmeyen 820 kız çocuğu tespit edilirken, sadece 268 velinin ikna edildiği bildirildi. Toplantıda Aydın'ın aldığı yoğun göç nedeniyle kız çocuklarını okula gönderme bakımından çok geri kaldığı belirtilerek, sorunun çözümü için de radikal tedbirlerin alınması kararlaştırıldı.

'Haydi Kızlar Okula Kampanyası' İl Danışmanı Fatma Ceren, Aydın'ın Türkiye genelinde kız çocuklarını okula göndermeyen illerin başında geldiğini belirtti. Kampanya yürütme kurulu olarak birçok çalışma yapılmasına karşın, yasal yaptırımların Aydın'da bugüne kadar hiç uygulanmadığını söyleyen Ceren, tüm yetkililerden bu konuda yardım istedi. Ceren, "Aydın'da yaklaşık bine yakın ailenin kız çocuğunu okula göndermediğini tespit ettik. Bu ailelerin evlerine ziyaret edip, gerekli her türlü yardımı sağladık. Ancak yine de çocuklarını okula göndermediler. Bunun üzerine çocuğunu okula göndermeyen veliler hakkında ilgili makamlara ve dolayısıyla cumhuriyet savcılıklarına ve mahkemelere durum bildirildi. Yasaya göre çocuğunu okula göndermeyen ailenin her ders günü için 14 YTL ceza ödemesi gerekiyor. Birçok il bu uygulamayı yaptı. Ve cezalar caydırıcı olduğu için tüm çocuklar okula gönderilmeye başlandı. Ancak Aydın'da bu güne kadar çocuğunu okula göndermeyen hiçbir aileye yasal işlem yapılmadı. Bu nedenle de kız çocuklarının okula gönderilmesini sağlayamadık" dedi.

Verilen rapor karşısında şaşıran Vali Mustafa Malay, çocuklarını okula göndermeyen ailelere ateş püskürerek, "Çocuğunu okutmayan ana-baba çocuğunun katilidir" dedi. Vali Malay, "Her sorumluluğun ardında ben varım. Bundan sonra çocuğunu okula göndermeyen hiçbir aileye devlet şefkat göstermeyecek. Eğer bir kişi bu topluma cahil bireyler yetiştirip Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin geleceğini karartmaya çalışıyorsa, o kişiye devlet şefkat göstermeyecek. Şu andan itibaren Aydın'da cehaletle savaş içindeyiz. Bu kişiler vatanın gelişmesi ve kalkınmasını göz ardı eden kişilerdir. Devlet olarak herkesin okumasına büyük önem veriyoruz. Ancak kızların okuması erkeklerin okumasından daha önemli. Çünkü bu kızlarımız yarın anne olacak. Cahil bir kadının eğittiği çocukla, okumuş bir kadının eğittiği çocuğun aynı olması mümkün değil" diye konuştu.

Vali Malay'ın talimatı gereği bundan sonra yeşil kart ve değişik sosyal yardımlar sırasında, ailelerin çocuklarını okula gönderip göndermediğinin inceleneceği bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber