Türk Telekom'da sözleşme kıskacı

Haber Giriş : 09 Ocak 2006 00:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özelleştirme sonrası özel sektör statüsüne geçen Türk Telekom'da, çalışanlara kamuya nakil hakkından vazgeçmeleri halinde, vaatlerde bulunuluyor. İlk başta çalışanın lehine gibi görünen vaatler, aslında ciddi bir mağduriyete yolaçabilecek nitelikte. Yönetim önerisini benimseyen personel, sadece 6 yıllık iş güvencesine kavuşacak, ondan sonra emeklilik hakkını bile elde edemeden kaderi ile başbaşa bırakılacak.

Haber Sen Genel Başkanı Esin Yelekçi, ?Telekom'un özelleştirilmesine karşı çıktık. Buna rağmen özelleştirilme yapıldı. Şimdi de çalışanların iş güvencesini ortadan kaldıran uygulama içine giriliyor. Çalışanlarla bireysel sözleşmeler yapılarak onların örgütlü davranmaları nın önüne geçmek istiyorlar'' dedi.

Türk Telekom yönetimi, insan kaynakları politikasının ana unsurlarını, Bölge Müdürlüğü toplantısı sonrasında açıkladı. Toplantılara, İcra Kurulu ve üst yönetimin yanı sıra bini aşkın üst düzey çalışan katılırken, hiç bir sendika temsilcisi toplantıya davet edilmezken, açıklamaların, çalışanlar tarafından memnuniyetle karşılanacağı ''umudu'' dile getirildi.

İKİ TİP SÖZLEŞME SEÇENEĞİ

Açıklamaya göre, nakle tabi sözleşmeli ve kapsam dışı çalışanlara, statü, ekonomik ve sosyal haklarla ilgili 2 tip sözleşme öneriliyor. Birinci tip sözleşmede, nakle tabi, sözleşmeli ve kapsam dışı çalışanların nakil hakları nı kullanıp kullanmama konusunda karar verebilmeleri için belirlenen son tarih 12 nisan 2006.

Bu tarihe kadar kurumda kalmayı tercih edenler, Türk Telekom'a mensup olarak çalışmayı kabul etmiş ve kamuya geçme hakkı ndan vazgeçmiş sayılacaklar. Birinci tip iş sözleşmesi, 406 sayılı Kanunun ek-29'uncu maddesinin değiştirilmesini içeren kanun tasarı sının yasalaşmasından yani 28 şubat'tan önce çalışanın sözleşmeyi imzalaması durumunda geçerli olacak. Buna göre Türk Telekom'da kalmayı seçen çalışanlar, kıdem, unvan ve yaşadıkları şehir gibi kriterler dikkate alınarak, yüzde 35'e "varan" maaş artışından yararlanabilecek, bir maaş tutarında özel bir ikramiye ödenecek, 6 yıla varan iş güvencesinden yararlanacak.

Açıklamada ayrıca, mevcut çalışma pozisyonunun ve iş tanımının aynen devam etmesi öngörülürken, işin gerektirdiği ölçüde, pozisyon ve iş tanımında değişiklikler olabilecek deniyor. Ücretlerde yapılacak artış oranı, şirketin genel performansı ve enflasyon oranı dikkate alınarak, her yılın ocak ayının başında kararlaştırılacak denirken, işçi temsilcileri olan sendikaların adı geçmemekte. Söz konusu kanunun yasalaşmasından sonra, çalışanlar farklı bir tipsözleşme imzalayacaklar. İkinci tip iş sözleşmesi, birinci tip sözleşmeyle uygulanan iş güvencesi, özel ikramiye ve maaş artışı gibi avantajlı hükümleri içermeyecek ve bu grupta kalan çalışanlar cezalı konumunda olacaklar.

Bu sözleşmede, sahip olunacak nakil hakkı korunacak, ancak önerilecek olan maaş, kamuya geçilseydi alınacak olan miktardan daha fazla olmayacak. Bu sözleşmede yer alacak hükümler, durum bazında göz önüne alınarak belirlenecek. Gerek çalışanların nakil talebinde bulunma, gerekse Telekom'un çalışanların naklini isteme hakkı ve süresi, yürürlükteki mevzuata tabi olacak.

?Telekom çalışanlarına gözdağı veriliyor'

ELEKTRİK Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, Türk Telekom özelleştirmesinin ilk olumsuz yansımalarının personele yönelik politikalarla ortaya çıkmaya başladığı belirtildi. Açıklamada, özetle şu görüşlere yer verildi: ?Personelin nakil hakkına ilişkin olarak düzenleme öngören elektronik haberleşme yasa tasarısı Meclis'te beklemekte, ancak mevcut yasal düzenleme çerçevesinde personele tanınan 150 günlük nakil hakkı süresi giderek kısalıyor. Bölge toplantıları düzenleyen şirket ise, çalışanların 12 nisan 2006'da sona erecek olan yasal hakları nı kullanmadan 5 hafta içinde ilk kararları nı vermelerini istiyor. Şirket, bu süre içinde kendileriyle çalışmak istediğini bildiren personel için daimi personel ifadesini kullanırken, nakil hakkından vazgeçmeyen personelin ücret artışlarından yararlandırılmayacağı nı açıklayarak aba altından sopa gösteriyor. Çalışanlara yasalarla verilmiş olan sürenin yok sayılarak böyle bir mantığın devreye sokulması hukuki olmadığı gibi etik ilkelerine de uygun değildir. Telekom çalışanlarının gelecekleriyle oynanması kabul edilemez. Çalışanlara yasayla verilmiş olan hakların şirketin uygulamalarıyla Şili olarak ortadan kaldırılmasına izin verilmemelidir.?

Birgün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber