Katkı ve Öğrenim Kredisi borçlularından Başbakana mektup

Haber Giriş : 10 Ocak 2006 16:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BAŞBAKAN'A MEKTUP

Üniversite öğrencisiyken okuduğumuz dönemlerde binlerce kişi gibi maddi nedenlerden dolayı devletin verdiği Katkı ve Öğrenim Kredisi almıştık.Bu kredinin zamanı geldiğinde borcumuz olarak ödeyeceğimizi biliyorduk.Ama maalesef ülkemizdeki politikacılarımızın hatalarından dolayı büyük bir kriz içerine girdiği dönemde mezun olduk.Ve bu krizin nedenlerinden dolayı yıllarca işsiz yaşamak zorunda kaldık.Bu zor dönemimiz içerisinde devletimiz bize borcumuz olan aldığımız kredilerin ödeme planını gönderdi.Ama biz hala işsizdik.Zamanı gelen vatan görevimizi de işsizken yerine getirdik. Kimi arkadaşımız bu zamanda işe girdi.Aldıkları maaş ise asgari ücretti.Yani işsiz olmaktan farksız bir durum vardı.Onlara da borç çizelgesi gönderildi.Bu arada ülkemizin üzerindeki mali bunalım hala devam etmekteydi. Yıllar sonra bizde işe girdik..Kimimiz memur kimimiz işçi..Ve işe girip şirketin, patronun keyfiyle tekrar işten çıkartılanlar da vardı. Tüm bunlar bize ağır faizli ödeme takvimi gönderenler tarafından düşünülmemekteydi.Oysa zamanında bu krediyi alanlar yoksul insanlardı. Kriz döneminde de daha da yoksullaşan insanlar.İşe girince yine yoksul ailelerine bakmak zorunda olan insanlar.. Ama onlar devletin gözünde borcunu hemen ödemelilerdi.. Zamanında çok zor durumdayken almaya mecbur kaldığımız krediyi işe girince zenginleşmişiz gibi bir uygulamayla ödeyemediğimiz için her taksite kat kat faiz bindirilerek cezalandırılma uygulamasıyla karşılaştık Borcumuz iğrenç bir şekilde iş yerlerimize dayanan icra mektuplarıyla bize bildirildi.Zamanında çok komik rakamlar olarak aldığımız krediler faiziyle milyarlar değerine ulaşmıştı.7 gün içinde vergi dairesine ödeme yapmazsak hakkımızda haciz işlemi başlatılacağı yazıyordu. Paramız yoktu..Gidemedik..Şimdi devletin bize uygulayacağı yasal işlemi bekliyoruz. Maaşımıza el koyacakları söyleniyor...

ıÜü Üniversite mezunu 2,5 milyon insanın bulunduğu ülkemizde 255 bin üniversite mezunundan toplanmak istenen Öğrenim ve katkı kredisi toplam borç miktarı faizi ile birlikte 81 trilyon lira olup bu para hemen hemen İMF borçlarına ödediğimiz günlük faizin karşılığına denk gelmektedir. İş bulamadıkları için borçlarını ödeyemeyen gençler olarak kafamız bu insafsızlıktan dolayı çok karışık...

Halbuki biz borcumumuzu ödememiş miydik?

Milyarlarca dolarları bankalardan hortumlayanların borcunu biz ödemiştik.Kriz döneminde de işsiz kalarak başkalarının yanlışının faturalarını biz ödemiştik. ABD başkanı Bush kuş parmağını oynatsa ülkemizdeki kattrilyonlar yerini şaşırdığında içine düşülmesi ihtimal bozgunu ödemekle borçlu yine biziz..

Ailelerimize bizi okutacak maddi kolaylığı vermeyenlerin yüzünden almak zorunda olduğumuz üç kuruş krediyi elbetteki biz ödeyeceğiz. Her zaman olduğu gibi bu borçtan da kaçmayacağız. Ama yoksulluk sınırı ortadayken verilen maaşları dikkate almadan önümüze konulan çok yüksek faizli borcumuzu kızgınlıkla sefalet çekerek ödeyeceğiz. Niçin kızgınlıkla? Sefalete hizmet eden anlayışta ?ben bu borçları toplayacağım? şeklinde bürokratların üslerine becerikli olma sevdalarını düşündükçe...Zengine kredi borçlarını ödemede kolaylık gösterenleri düşündükçe..Hırsızların devlete olan borçlarını tahsil etmediklerini düşündükçe..?Başkaları nasıl ödedi onlarda ödesin!" şeklindeki herkesin koşullarının farklı olduğundan habersiz anlayışı düşündükçe..Ve tabiki biz ödeyemeyip maaşımızdan tahsilat başlatıldığında binlerce üniversite mezunundan alınan paranın yine devleti ve bankaları soyanların keyfini yerine getirdiğini düşündükçe bu borcumuzu kızgınlıkla ödeyeceğiz..

Biz borcumuzu ödemeyelim demiyoruz.Kimseye yalvarmıyoruz.Biz borcumuza uygulanan acımasız faizden ve ödeme zorluğundan yakınıyoruz. Haciz uygulaması çirkinliğinden acı çekiyoruz. Bizim isteğimiz ödeyebilmede faizsiz rakam ve taksit kolaylığının sağlanmasıdır..Zira aldığımız üç kuruş maaştan her ay kesilecek para bizi her yönden büyük bunalımlara ve perişanlığa sokacaktır.

KATKI VE ÖĞRENİM KREDİSİ BORÇLULARI

Bu yazıyı bir bildiri kabul edip sitenizde yayınlarsanız çok mutlu olacağız. Saygılarımızla..

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber