Adres Kanunu hazır

Haber Giriş : 13 Ocak 2006 00:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanlığınca, üzerinde 3 yıldır çalışılarak tamamlanan ve bakanlığın mega projeleri arasında yer alan Adres Kanunu, adres karmaşasına son vereceği gibi, ?adresi bilinmiyor' dönemini de kapatacak. Kanunun Meclis'te kabul edilmesinin ardından 16 ay içinde tamamlanması planlanan sistemle, adresi devletçe bilinmeyen kimse kalmayacak. Her adres değişikliği adım adım takip edilecek. Göç hareketleri anında bilinecek ve nüfus hareketlerinden dolayı meydana gelen hizmet dağıtım adaletsizliği anında giderilecek.

8 ayda tamam
Başbakanlıkta bekletilen tasarının yasalaşmasıyla, adreslerin tespiti için hummalı bir çalışma başlatılacak. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü, Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) ve TSE başkanlıkları, üç ayda adres standardı belirleyecek. Daha sonra, Türkiye genelinde numaralama ve levhalama çalışmaları başlayacak. Numaralama çalışmaları için belirlenen personel 1 ay eğitime tabi tutulacak. Belediye ve özel idarelerce yürütülecek numaralandırma-levhalama çalışması, sekiz ayda tamamlanacak.

Tarihe karışacak
Sistemin oturmasıyla bütün kamu kurum ve kuruluşları, Kimlik Paylaşım Sistemi üzerinden kişilerin adres bilgilerine ulaşabilecek. Bunun için her kurumun bir şifresi olacak. Bu şifreyi kullanan kurumlar, kimin hangi adreste olduğunu bilecek. Bu proje sayesinde, yanlış adres bilgisi ile işlenen suçların hemen hemen tamamı tarihe karışacak. Adres bilgileri bilinen kişi, birçok suça bulaşmaktan kendini alıkoyacak. Suç işlenmesi durumunda da kişe ulaşılması kolaylaşacak. Polisin suçluları daha kolay yakalaması, maliyenin daha kolay vergi tahsilatı yapması, acil servisin daha hızlı hizmet vermesi, devletin nüfus hareketlerini aktif olarak izleyerek planlamalarını buna göre yapması bu proje sayesinde olacak.

Bildirmeyene ceza
Proje, sadece suç dünyasıyla mücadeleye hizmet etmeyecek. Ayrıca, bir çok olumlu hizmetler olacak. Örneğin, artık nüfus sayımı yapılmayacak ve sayım için insanlar evlerine hapsolmayacak.İnsanlar, bir bölgeden bir başka bölgeye göçerken kendilerine ayrılan kamu kaynakları da peşleri sıra o bölgeye transfer edilecek. Adresi değişen, yenisini 20 gün içinde bildirmek zorunda olacak. Bunu yerine getirmeyen ya da gerçeğe aykırı beyanda bulunanlar idari para cezasına, bunu yapan kamu görevlileri ise hapis cezasına çarptırılacak.

Müdür Vali oldu
Gece gündüz çalışarak bu mega projeye imza atan Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Cengiz Aydoğdu, projenin tasarı haline gelmesine büyük katkılar sağladı. Üzerinde 3 yıldır çalışılan proje, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Cengiz Aydoğdu'nun vali olmasını sağladı. Yaptığı hizmetin karşılığını alan Aydoğdu, 10 gün önce çıkarılan valiler kararnamesiyle Artvin'e vali olarak atandı.

Göç hareketi dizginleniyor
Türkiye'nin en önemli meselelerinden olan iç göç olayı, nüfus idaresini uğraştıran konuların başında geliyor. Sürekli göç halinde olan bazı kesimlerin sabit adreslerinin bulunmaması, sadece onlara kolayca ulaşabilmeyi engellediği gibi nüfus sayımlarında da zorluklara yol açabiliyor. Meclis'ten geçirilmesi hedeflenen Adres Kanunu, işte bu göçmenleri de bir anlamda kontrol altına almayı hedefliyor. Göç hareketleri anında bilinecek ve nüfus hareketlerinden dolayı meydana gelen hizmet dağıtım adaletsizliği anında giderilecek.

türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber