Bilim fuarında teknolojik icatlar yarıştı

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK)'nun ülke genelinde düzenlediği ‘Tübitak Bilim Fuarı' Konya'nın Seydişehir ilçesinde Anadolu Öğretmen Lisesi'nde açıldı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Mayıs 2013 17:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bilim fuarında teknolojik icatlar yarıştı

Ortaokul ve lise dengi okulların icat ettiği 39 projenin tanıtıldığı programa, Kaymakam Tuncay Sonel, Belediye Başkanı Abdulkadir Çat, Milli Eğitim Müdürü Necip Şan, İlçe Müftüsü Sıtkı Beydilli, sivil toplum kuruluşu başkanları, siyasi parti temsilcileri ve okul müdürleri katıldı.

Bilimsel bir fuarın okullarında açılmasından gurur duyduğunu belirten Anadolu Öğretmen Lisesi Müdürü Mehmet Tutal, "Ülke genelinde düzenlenen 'TÜBİTAK Bilim Fuarı'nın' ilçemizde de bizim okulumuzda açılmasından onur ve gurur duydum. Bu fuarda kıyıda kenarda kalmış okullarımızın ve öğrencilerimizin araştırma kabiliyetlerini geliştirerek kendilerine özgüvenlerinin gelmesi amaçlanmıştır. Projede yarışacak tüm öğrencilere başarılar dilerim" dedi.

Kurdele kesiminden sonra öğrenciler tarafından projeleri tek tek anlatılıp yaptıkları icatlar tanıtıldı. Fuar'da öğrenciler, 'Sağlığım İçin Ayakkabım, Nefes Almak Oyunla Güzel, Damlayan Elektrik, S'den Gelen Anatomik Hesap' gibi birbirinden özel ve teknolojik icatlarını dereceye girebilmek için tanıttı. Bu projelerden dikkat çekenlerden birisi de Teknik ve Endüstri Meslek Lisesinin hazırladığı "Güneş Enerjili Hareket Sensörlü Ledli Aydınlatma" oldu.

Proje hakkında bilgi veren Teknik ve Endüstri Meslek Lisesinin Öğretmeni Mehmet Aytaç, "Güneş Enerjili Hareket Sensörlü Ledli Aydınlatma projesi ile gündüz depolanan enerjiyi gece kullanmaktır. Led bildiğiniz üzere tasarruf aracı. Ledimize de sensör takarak hareketin olmadığı yerlerde lambalar yanmayacak, elektrikten tasarruf edilecek. Özellikle şehirlerarası yollar, az kullanılan park ve bahçelerde lambalar sürekli yanar. Bizim bu icadımız ile sadece hareket olduğu anda lamba yanacak ve tasarruf sağlanmış olacak" diye konuştu.

Milli Eğitim Müdürlüğünün belirleyeceği bir komisyon tarafından dereceye giren projelere 19 Mayıs'ta ödül töreni yapılacağı bildirildi.

Birinci olan projeye Cumhuriyet altını, ikinciye yarım altın, üçüncüye ise çeyrek altın verileceği öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber