Türkiye'nin %96'sı afet riski altında!

Toplumun yüzde 80’i oturduğu bölgenin risk altında olduğunu düşünmüyor. Her 10 kişiden biri ise afet haberlerini takip etmiyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 16 Mayıs 2013 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye'nin %96'sı afet riski altında!

AYFER YILDIZ / Adıyaman

Aksigorta tarafından araştırma şirketi Nielsen'e yaptırılan araştırmaya göre, Türkiye'de her iki kişiden biri doğal afete, 5 kişiden 2'si ise depreme maruz kalmış. Ancak, toplumun yüzde 80'i oturduğu bölgeyi afet riski altında görmüyor.

Araştırmaya göre, her 10 kişiden 1'i moral bozukluğu yarattığı gerekçesiyle depremle ilgili haberleri takip etmediğini söyleyerek, üç maymunu oynuyor. Araştırma için 14 ilde 16-64 yaş arasında 1.212 kişi ile görüşülmüş.

4 yılda 4 milyon $

Aksigorta'nın AKUT ile birlikte 2010'da başlattığı 'Hayata Devam Türkiye' sosyal sorumluluk projesinin 4'üncü etabının 15'inci durağı Adıyaman'dı. Burada düzenlenen toplantıda konuşan Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, “Yaptırdığımız araştırma sonuçlarına göre, afet bilinci konusunda daha almamız gereken çok yol var. Biz de deprem simülatör TIR'ıyla toplumun bilinçlenmesinde faydamız olsun istiyoruz” dedi.

'Afet bilinci artmalı'

Aksigorta, 'Hayata devam Türkiye' projesi için 4 yılda 4 milyon dolar harcadı. Gülen, projeyi 5 yıl olarak planladıklarını ancak, uzatabileceklerini söyledi.

Türkiye'de afetlerin her geçen gün arttığını hatırlatan Gülen, “Nielsen'e yaptırdığımız araştırmada, toplumda afet bilincinin artması gerektiğini gördük” dedi.

Türkiye'nin yüzde 96'sının afet riski altında olduğuna dikkat çeken Gülen, yaptırdıkları araştırma sonuçlarına göre, Türkiye'de her 100 kişiden sadece 5'i kendini afet riski altında gördüğünü ve önlem aldığını söyledi.

Türkiye'de yaklaşık 20 milyon haneden sadece 5 milyonu zorunlu deprem sigortası (DASK) yaptırmış durumda. Gülen'e göre, bu rakamın 1 milyonu elektrik ve su abonelik işlemlerinde DASK'ı zorunlu hale getiren 18 Ağustos'ta yürürlüğe giren yeni yasa sonrasında ulaşılan rakam. Gülen, “Bu konuda hızlandık ama daha da hızlanmamız gerektiği açıkça görülüyor” dedi.

'Çalışmalar sürüyor'

AKUT Başkanı Nasuh Mahruki ise yaptığı konuşmada, “Türkiye'nin afetlere dayanıklı bir toplum olmasını istiyoruz. Önlenebilir sebeplerle insanlarımızın artık ölmediği bir ülke olması için yıllardır afetler ve acil durumlar hakkında toplum bilinçlendirme çalışmalarımızı da bir yandan artırarak sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber