Başbakanlık, bürokrasiye gelen hediyelerin listesini bekliyor

Haber Giriş : 17 Ocak 2006 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu kuruluşlarında yöneticilik yapanların bayram ve yılbaşı gibi özel günlerde hediye kabul etmesi geçen yıl kurulan Başbakanlık Etik Kurulu ile birlikte yasaklandı.

Ancak bu yasak, bürokratların yıllardır süren hediye alma alışkanlığını bitiremedi. Bunun üzerine Başbakanlık, hediye kültürünü tamamen bitirecek ikinci bir uygulama başlatma kararı aldı. Ay sonunda hayata geçecek uygulamaya göre, bürokratlar aldıkları hediyelerin listesini Başbakanlık'a gönderecek. Genel müdür düzeyindeki kamu görevlileri 2005'te kendisine gelen hediyelerin tümünü listeleyerek 31 Ocak'a kadar Başbakanlık Etik Kurulu'na bildirmek zorunda. Uygulama ile hangi bükrokratın hangi otelde ne kadar ücretsiz konakladığından aldığı bedava alışveriş çekine kadar hediye yasağı kapsamına giren tüm işlemler ortaya çıkacak.

Kamu Görevlileri Etik Kurulu Kanunu'nun 15'inci maddesine göre, üst düzey memurlar her yılın ocak ayı sonuna kadar önceki sene aldığı hediyeleri kurula bildirmek durumunda. Kanunda, kamu görevlisinin tarafsızlığını, performansını veya görev yapmasını etkileme ihtimali bulunan her türlü eşya ve menfaat hediye kapsamında sayılıyor. Kitap, dergi, takvim gibi küçük ölçekli hediyeler ise kapsam dışı bırakılıyor.

Zaman'a açıklamada bulunan Kamu Etik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sağlam, ?Kamu görevlilerinin hediye almaması, kamu görevlisine hediye verilmemesi ve görev sebebiyle çıkar sağlanmaması temel ilkedir. Kamu görevlilerinin yürüttükleri görevle ilgili bir iş, hizmet veya menfaat ilişkisi olan gerçek veya tüzel kişilerden kendileri, yakınları veya üçüncü kişi veya kuruluşlar için doğrudan doğruya veya aracı eliyle herhangi bir hediye alamaz.? diye konuştu. Hediye almalara bazı istisnalar getirildiğini belirten Sağlam, ?Uluslararası ilişkilerde nezaket ve protokol kuralları gereğince, yabancı kişi ve kuruluşlar tarafından verilen hediyelerden ilgili maddede belirtilen sınırlar ölçüsünde almada bir mahzur yok.? ifadesini kullandı.

Sağlam'ın verdiği bilgilere göre kuruma katkı anlamına gelen, kurum hizmetlerinin hukuka uygun yürütülmesini etkilemeyecek ve kamu hizmetine tahsis edilmek veya kurumun demirbaş listesine kaydedilmek üzere kabul edilen bağışlar hediye sayılmıyor. Ama makam aracı ve belli bir kamu görevlisinin hizmetine tahsis edilmek üzere alınan hediyeler yasak kapsamında. Kitap, dergi, makale, kaset, CD veya takvim gibi hediyeler de küçük jestler olarak değerlendiriliyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber